Glastuinbouw bepleit positieve aandacht voor arbeidsmigrant

Glastuinbouw Nederland vraagt aandacht voor een positief geluid over het belang van arbeidsmigranten en de tuinbouwsector. Aanleiding voor deze actie is de overwegend negatieve aandacht die landelijke media de afgelopen dagen besteedden aan de situatie van arbeidsmigranten.

Glastuinbouw+bepleit+positieve+aandacht+voor+arbeidsmigrant
© John Oud

Glastuinbouw Nederland legt niet alleen de nadruk op de forse meerderheid van tuinders die op goede wijze omgaat met arbeidsmigranten, maar neemt ook krachtig stelling tegen misstanden. 'Iedere situatie van uitbuiting is er een te veel. Daar is terecht aandacht voor en wij roepen iedereen op over te gaan tot de benodigde actie', stelt Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland.

Glastuinbouw Nederland vertegenwoordigt een sector waar op jaarbasis ongeveer 60.000 internationale werknemers aan de slag zijn.

'Dat schept verplichtingen richting onze achterban, de grote groep bedrijven die hier veel energie in steken en het goed doen. Overigens verwachten we ook van andere partijen dat zij hun verantwoordelijkheid nemen', laat Loef weten.


Glastuinbouw Nederland keurt iedere vorm af van het bewust niet betalen van loon en toeslagen en het onder slechte omstandigheden huisvesten van internationale werknemers. Daarmee onderschrijft de organisatie wat de Commissie Roemer daarover zegt. 'Gelukkig dat woordvoerder Emiel Roemer, zowel in zijn eindadvies aan de minister als deze week op televisie, ook duidelijk aangaf dat hij veel bedrijven heeft bezocht die het heel goed hebben geregeld', meldt Loef.


Actieplan

Recentelijk ontwikkelde Glastuinbouw Nederland al een pakket aan acties. Een groot deel van de actiepunten is al in gang gezet. Als onderdeel daarvan wordt ook onderzoek gedaan naar de belemmeringen om loondienstverbanden tot stand te laten komen.

Vermoedelijke overtredingen kunnen bij Glastuinbouw Nederland worden gemeld.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer