Medeoprichter LTO Nederland Jef Mares overleden

Als voorzitter van de katholieke boeren- en tuindersbond KNBTB en het Landbouwschap stond Jef Mares aan de wieg van LTO Nederland. Vrijdag overleed de voormalig landbouwbestuurder na een kort ziekbed in Roermond.

Medeoprichter+LTO+Nederland+Jef+Mares+overleden
© Twan Wiermans

Mares (1936) was een boerenbestuurder in een tijd dat de belangenbehartiging in de landbouw een transitie doormaakte. Het waren ook roerige jaren met acties van akkerbouwers, tegen het mestbeleid en de veranderingen in het Europees landbouwbeleid.

Na jaren van discussie over de samenwerking van de centrale landbouworganisaties – de Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond (KNBTB), de Christelijke Boeren en Tuindersbond (CBTB) en het liberale of algemene Koninklijk Nederlands Landbouw-Comité (KNLC) – werd op 1 januari 1995 LTO Nederland opgericht. Mares droeg als voorzitter van de grootste boerenbond, de KNBTB, bij aan die vorming van een landelijke federatie.

CBTB-voorzitter Gerard Doornbos werd de eerste voorzitter van LTO Nederland. Voorzitter Marius Varekamp van het KNLC voorzitter en Jef Mares van de KNBTB werden beiden vicevoorzitter van LTO Nederland.


Belangrijker dan minister

Mares was ook voorzitter van het Landbouwschap dat een paar jaar na de oprichting van LTO Nederland werd opgeheven. In 1997 legde hij zijn bestuursfuncties neer. In een afscheidsinterview met Oogst, het blad dat hij zelf hielp oprichten, memoreerde hij het belang van het Landbouwschap: 'Ik zeg weleens schertsend: de Landbouwschapsvoorzitter was belangrijker dan de minister van Landbouw. De minister deed niks zonder de voorzitter van het Landbouwschap te raadplegen. Dat is verdwenen, maar het heeft geen zin daar nostalgisch over te doen.'

Boerenzoon Jef Mares was oorspronkelijk van plan in de voetsporen van zijn vader te treden. Een onderwijzer stimuleerde hem te kiezen voor de hbs. Er volgde een studie economie in Tilburg en daarna een promotie op de handelsbetrekkingen tussen Europa en de Verenigde Staten. Mares zag de waarde voor boeren en tuinders van een sterke Europese markt en was gedurende zijn hele loopbaan een warm pleitbezorger van de EEG en later de EU.

Na zijn studie trad Mares in dienst van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). In 1969 volgde de overstap naar de KNBTB. Van 1971 tot 1980 werkte Mares bij het Landbouwschap als hoofd van de afdeling pers en voorlichting. Daarna volgde drie jaar als hoofdredacteur van het blad Boer en Tuinder, een van de voorlopers van Nieuwe Oogst. Vanaf 1983 combineerde hij die functie met die van secretaris van de KNBTB. Later werd hij voorzitter.


Oplopende spanningen

In een interview met dagblad De Limburger in 1983 vertelde Mares over de toen al oplopende spanningen tussen boeren en de in opmars zijnde milieubeweging. 'Bij hen staat de boer in een verdomboekje. Veel milieuactivisten blijken bevooroordeeld. Zouden ze zich ten plattelande oriënteren, dan zouden ze zien dat de boer met zijn vee omgaat als met mensen; dat hij wel degelijk rekening houdt met het landschap en het milieu.'

Bijna veertig jaar later zouden die woorden uit de mond van Mares hedendaagse opvolgers kunnen komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer