LTO roept op tot maatwerk bij asbestdaken

Bij het verwijderen van asbestdaken worden boeren en tuinders geconfronteerd met flinke kosten. Ongeacht de staat van het dak en de risico's bij het verwijderen is de inhuur van specialisten verplicht. LTO Nederland vraagt daarom om herziening van de huidige asbestregelgeving en roept op tot een realistisch en risicogericht asbestbeleid.

LTO+roept+op+tot+maatwerk+bij+asbestdaken
© Koos van der Spek

Dit was de inzet van LTO Nederland op de internetconsultatie die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs hield over de arbeidsomstandigheden bij asbestverwijdering.

Het ministerie werkt aan een herijking van het asbeststelsel. De focus van het ministerie is daarbij gericht op het op onderdelen verbeteren van het huidige stelsel. Dat heeft niet de voorkeur van LTO Nederland die liever een fundamentele wijziging van het asbeststelsel ziet.


Gedeelde belangen

Het huidige systeem hangt namelijk door zelfregulering en marktwerking aan elkaar van gedeelde belangen. Publieke en private belangen lopen daarbij door elkaar, stelt LTO Nederland die verwijst naar een eerder gepubliceerd rapport van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB).


De boerenorganisatie roept op de aanbevelingen van de NSOB over te nemen en het stelsel fundamenteel aan te passen om te komen tot een onafhankelijk asbestbeleid waarin het onderzoek door de wetenschap een belangrijke positie inneemt.


Risicogericht asbestbeleid

LTO Nederland is voorstander van een realistisch en risicogericht asbestbeleid. De wet- en regelgeving moet in verhouding staan met de risico's die kunnen worden gelopen. Het voorstel van het ministerie om de sanering van asbestdaken te allen tijde door gecertificeerde bedrijven te laten uitvoeren, kan betekenen dat ondernemers onnodig op kosten worden gejaagd.

Ongeacht de staat van het dak en de risico's bij het verwijderen moet de sanering door 'mannen in witte pakken' worden uitgevoerd. LTO Nederland pleit voor een maatwerkoplossing. Daarvoor stelt de organisatie bij de internetconsultatie voor om de 'stoplichtmethode' van Vereniging Eigen Huis over te nemen. Hierbij kan met risicogericht maatwerk worden bekeken of de inhuur van specialisten nodig is of dat een ondernemer ook zelf aan de slag kan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer