Project schonere bollenteelt Westerveld maakt doorstart

Met een injectie van 1,2 miljoen euro gaat de bollenteelt in gemeente Westerveld de komende drie jaren op zoek naar een schonere teelt die minder vatbaar is voor ziektes en de leefomgeving zo min mogelijk belast.

Project+schonere+bollenteelt+Westerveld+maakt+doorstart
© Joost de la Court

Het proefproject duurzame bollenteelt moet praktijkrijpe oplossingen opleveren voor minder milieubelasting en voor de knelpunten die omwonenden ervaren. Onderzoekers, overheden en middelenleveranciers willen in het project samen met telers en omwonenden zo meer ervaring opdoen met een bollenteelt nieuwe stijl.

Het project is regionaal proefgebied van het landelijke Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030. Voor het project in Westerveld is een bedrag van 1,2 miljoen euro uitgetrokken, waarvan het bedrijfsleven 5 ton inbrengt. Ook branchevereniging KAVB werkt mee aan het Drentse proefproject. Zij zorgt onder andere voor de inbreng van resultaten uit regionale proefprojecten van bollentelers elders in het land.


Brede dialoog

Naast praktijkonderzoek naar een minder belastende bollenteelt is een brede dialoog onderdeel van het programma. 'Samenwerking en dialoog met alle betrokkenen zijn voor ons essentieel', zegt wethouder Jelle de Haas van Westerveld. 'Samen hebben we de verantwoordelijkheid om het platteland leefbaar te houden. We moeten zorgen voor een fijne leefomgeving met respect voor elkaar.' Zodra het project start, worden er ook inwoners bij betrokken, belooft hij.


In Westerveld vinden al langer proeven plaats met het verduurzamen van de bollenteelt. Zo wordt geëxperimenteerd met een strokenteelt, meer natuurlijke plaagbestrijding en natuurranden om de percelen. Ook wordt gekeken naar het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen die minder milieubelastend zijn.


Mooie kans

Volgens teler Albert Joling uit Dwingeloo is de animo onder telers om mee te doen aan het project groot. 'Het is een mooie kans om te kijken hoe we de teelt nog duurzamer kunnen maken zonder kwaliteitsverlies.' Volgens hem leven er nog veel ideeën onder de telers voor vernieuwing.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer