Lelieschubbol+in+kas+geteeld+zonder+chemische+gewasbescherming
Nieuws
© WUR

Lelieschubbol in kas geteeld zonder chemische gewasbescherming

Het is onderzoekers van Wageningen University & Research gelukt om in de kas, zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, vanuit weefselkweekmateriaal in negen maanden een volwaardige lelieschubbol te telen.

Wel vertoont het plantgoed dat uit deze schub in de kas is geteeld, nadat het buiten wordt geplant, soms groeiafwijkingen. De onderzoekers gaan zich verder verdiepen in de zoektocht naar de oorzaak hiervan.

'De lelies groeien in de kas erg goed, maar ze sterven niet af', legt projectleider Casper Slootweg van het project 'Vitale lelieteelt 2030' uit. 'We snappen nog niet goed waarom een bol stopt met groeien en in rust gaat.'


Er zijn wel theorieën over, maar het hele proces begrijpen de onderzoekers nog niet. 'Waarschijnlijk verstoren de kasomstandigheden de processen die deze afsterving van de plant bepalen. Dat vraagt om verdiepend onderzoek. Deze verstoring zien we overigens niet alleen bij lelies. Ook bij andere bolgewassen nemen we vergelijkbare symptomen waar.'


Kennisimpuls

Het project 'Vitale lelieteelt 2030' is in 2017 gestart en loopt nog door in 2021. Het is onderdeel van de kennisimpuls Groene Gewasbescherming en wordt gesubsidieerd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om te komen tot nieuwe weerbare teeltsystemen richting 2030.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer