Lelieschubbol in kas geteeld zonder chemische gewasbescherming

Het is onderzoekers van Wageningen University & Research gelukt om in de kas, zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, vanuit weefselkweekmateriaal in negen maanden een volwaardige lelieschubbol te telen.

Lelieschubbol+in+kas+geteeld+zonder+chemische+gewasbescherming
© WUR

Wel vertoont het plantgoed dat uit deze schub in de kas is geteeld, nadat het buiten wordt geplant, soms groeiafwijkingen. De onderzoekers gaan zich verder verdiepen in de zoektocht naar de oorzaak hiervan.

'De lelies groeien in de kas erg goed, maar ze sterven niet af', legt projectleider Casper Slootweg van het project 'Vitale lelieteelt 2030' uit. 'We snappen nog niet goed waarom een bol stopt met groeien en in rust gaat.'


Er zijn wel theorieën over, maar het hele proces begrijpen de onderzoekers nog niet. 'Waarschijnlijk verstoren de kasomstandigheden de processen die deze afsterving van de plant bepalen. Dat vraagt om verdiepend onderzoek. Deze verstoring zien we overigens niet alleen bij lelies. Ook bij andere bolgewassen nemen we vergelijkbare symptomen waar.'


Kennisimpuls

Het project 'Vitale lelieteelt 2030' is in 2017 gestart en loopt nog door in 2021. Het is onderdeel van de kennisimpuls Groene Gewasbescherming en wordt gesubsidieerd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om te komen tot nieuwe weerbare teeltsystemen richting 2030.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer