Coronacrisis heeft positieve invloed op leliemarkt

Bloembollenteler Gert Veninga uit het Drentse Hijken is deze periode van het jaar druk met het planten van lelies. De vraag naar bloemen zakte in 2020 door de coronacrisis eerst enorm in, maar herstelde zich volgens hem verrassend goed. Door diverse oorzaken is de vraag naar leliebollen goed en de prijs prima.

Veninga kijkt tevreden over het uitgestrekte perceel waar zijn team volop bezig is. 'Dit doet je als teler goed. De afgelopen drie jaar waren niet best voor de lelies. Vooral 2018 was qua opbrengst een erg moeilijk jaar. Maar goed, je zit nu eenmaal in het schuitje en dan ga je er maar gewoon mee door.'

Dat komt ook omdat hij werkt voor de langere termijn. 'De planten hier blijven twee jaar staan en worden dan pas geoogst om in 2023 te kunnen leveren. Voor de bloemen in 2024. Dus wij moeten jaren vooruitdenken als het gaat om kleuren en rassen.'

Minder vliegverkeer

De bollenmarkt ging in 2020 natuurlijk door een diep dal, maar klom er volgens Veninga weer goed uit. 'Er werden voor de crisis best veel bloemen geïmporteerd en doordat er minder vliegverkeer was, verminderde de import. En gingen mensen meer kijken naar wat er op de binnenlandse markt te koop was. Dus verkochten de lelies goed. En als er veel vraag is naar lelies, dan stijgt bij ons de vraag naar leliebollen automatisch.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer