Gemeenten+haken+aan+bij+Versnelling+Aardwarmte+MRA
Nieuws
© Versnelling Aardwarmte MRA

Gemeenten haken aan bij Versnelling Aardwarmte MRA

Het samenwerkingsverband Versnelling Aardwarmte MRA heeft er enkele gemeenten bij: Almere, Amstelveen en Diemen sluiten ook aan.

Dit samenwerkingsverband zet aardwarmte op de kaart in de regio van Zandvoort tot Almere. Ook de bedrijven Yeager Energy, IPS Geothermal Energy en Polderwarmte voegen zich bij het verband.

Sinds november vorig jaar werken verschillende publieke en private partijen samen om natuurlijke warmte uit de grond in te zetten om woningen, kassen en andere gebouwen te verwarmen. Gedeputeerde Edward Stigter (GroenLinks): 'Overheid en bedrijfsleven hebben elkaar hierin hard nodig. Ik vind het geweldig om te zien dat nieuwe partijen zich willen aansluiten. Zo komen we steeds dichter bij het realiseren van onze doelen.'


Tuinbouw Aalsmeer

Om de Metropoolregio Amsterdam (MRA) aardgasvrij te maken, zijn er plannen gemaakt om in 2040 bijna een kwart van de gebouwen in het gebied met aardwarmte te verwarmen. Ook voor de tuinbouw, zoals rond Aalsmeer, is aardwarmte een belangrijk optie voor verduurzaming.

Gebiedscoördinator Dave Vlaming van de Greenport Aalsmeer is blij met de nieuw aangehaakte gemeenten. 'We hebben met ons zogeheten Factsheet Energie alvast in kaart gebracht wat de warmtebehoefte van de verschillende glastuinbouwgebieden is. Dat zijn we nu samen met Glastuinbouw Nederland verder aan het verdiepen door middel van een enquête onder de bedrijven. Met die informatie kunnen we ook de haalbaarheid onderzoeken en business-cases gaan maken.'Seismisch onderzoek

In de regio rond Amsterdam is aardwarmte tot nu toe beperkt toegepast, omdat onduidelijk is of de ondergrond geschikt is voor de winning van aardwarmte. Om dit in kaart te brengen, wordt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat seismisch onderzoek gedaan. Daarnaast wordt gekeken naar hoe de omgeving het beste kan worden betrokken bij aardwarmteprojecten.

Vanaf november 2020 bestond het samenwerkingsverband al uit de provincies Noord-Holland en Flevoland, de gemeenten Amsterdam en Haarlem, Energie Beheer Nederland (EBN), Vattenfall, Eneco, Engie, HVC, Shell en Eavor.

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer