Verlies+failliet+aardwarmteproject+14%2C3+miljoen+euro
Nieuws
© LTO Glaskracht

Verlies failliet aardwarmteproject 14,3 miljoen euro

Het project 'Californië Lipzig Gielen Geothermie' (CLG Geothermie) in het Limburgse Horst had een totaalverlies van 14,3 miljoen euro, toen het eind oktober van dit jaar failliet werd verklaard.

Het faillissementsverslag van de curator van CLG Geothermie toont verder dat de bank een vordering heeft van 4,8 miljoen euro op de grond waar de boring heeft plaatsgevonden. CLG Geothermie had omzetten van 255.000 euro in 2017 en bijna 600.000 euro in 2018, blijkt verder uit het curatorrapport.

In 2018 werd de aardwarmtebron stilgelegd na lichte aardbevingen in het gebied. Sindsdien hebben Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geen herstart toegelaten van de warmtewinning. De twee aardbevingen vonden plaats in augustus en september van dat jaar. SodM stelde al eerder dat na technische onderzoeken en analyses er onvoldoende wetenschappelijke gegevens zijn over de specifieke ondergrondse situatie om risico's voldoende uit te sluiten en de bron opnieuw vrij te geven.


Uit extern onderzoek is gebleken dat er waarschijnlijk geen relatie bestaat tussen de warmtewinning en de aardbevingen en dat het risico op herhaling ervan klein is. Het aardwarmteproject van CLG Geothermie startte eind 2015. Drie bedrijven in het glastuinbouwgebied Californië waren aangesloten op de aardwarmtebron.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer