Wayland+legt+tweede+aardwarmtebron+aan+in+Bergschenhoek
Nieuws
© Eigen Foto

Wayland legt tweede aardwarmtebron aan in Bergschenhoek

Wayland Energy begint komende zomer met de aanleg van een nieuwe aardwarmtebron in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het ontwerpbesluit van de omgevingsvergunning 31 maart gepubliceerd in de Staatscourant.

Wayland Energy, van oorsprong voorkomend uit de glastuinbouw, heeft sinds 2018 een eerste aardwarmtebron aan de Warmoeziersweg in Bergschenhoek, die warmte levert aan 88 hectare kassen. De tweede bron is voorzien aan de Schreyrackseweg.

De voorbereidingen voor de aanleg van de tweede aardwarmtebron beginnen in mei met het slopen van de bestaande kassen. Volgens plan moet de aannemer in juni beginnen met de aanleg van een vloeistofdichte werkvloer, gevolgd door de verdere inrichting van het werkterrein.


2022

De boorwerkzaamheden zijn voorzien voor november dit jaar en nemen vier maanden in beslag. Daarna worden de installatie en het gebouw afgebouwd en test Wayland Energy de warmtewinning. In 2022 kan de warmtelevering aan de glastuinbouwbedrijven starten.

Als de aanleg is afgerond, staan op het terrein twee putten en een gebouw van 25 bij 65 meter met daarin de aardwarmte-installatie. Er is een productieput van waaruit het warme water wordt opgepompt en een injectieput die het afgekoelde water terugvoert naar de diepe ondergrond.


Nog vier

Wayland Energy wil naast de bron aan de Schreyrackseweg nog vier extra aardwarmtebronnen te ontwikkelen: drie in gemeente Lansingerland en één in gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Als de in totaal zes aardwarmtebronnen van Wayland Energy operationeel zijn, is voor 1.000 hectare kassen in het Oostland duurzame warmte beschikbaar. Dit levert volgens het bedrijf een gezamenlijke besparing op van 100 miljoen kubieke meter aardgas per jaar, wat overeenkomt met een CO2-reductie van 100.000 ton per jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer