EU wil 'super triloog' om landbouwberaad vlot te trekken

Europese Unie-voorzitter Portugal wil eind deze maand een 'super-triloog' bijeenroepen met de EU-commissarissen en de drie Europees Parlement-rapporteurs over het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). De Portugese LNV-minister Maria do Céu Antunes wil daarmee de moeizaam verlopende triloog-onderhandelingen vlottrekken.

EU+wil+%27super+triloog%27+om+landbouwberaad+vlot+te+trekken
© Europese Unie

Het EU-voorzitterschap wil dit EU-brede beraad houden in de week na de Landbouwraad, die gepland staat op 22 en 23 maart, aldus Euractiv.com. De Landbouwcommissie van het Europees Parlement bespreekt de Portugese uitnodiging aanstaande maandag.


Het nieuwe EU-landbouwprogramma bevindt zich momenteel in de 'interinstitutionele onderhandelingen' tussen het EU-voorzitterschap (Portugal, namens de 27 EU-landen) en de drie rapporteurs van het Europees Parlement. De Europese Commissie bemiddelt en observeert daarbij.


Drie wetteksten

Het GLB-dossier is opgedeeld in drie wetteksten; voor strategische plannen, de administratie en de marktordening. Hoewel het Portugese voorzitterschap namens de 27 EU-ministers de enige gesprekspartner is, wordt het Europees Parlement vertegenwoordigd door één onderhandelaar voor elke subkwestie. Er worden dus in feite drie afzonderlijke onderhandelingen gevoerd.

Het Europarlement, de EU-ministerraad en de Europese Commissie zijn al 45 keer bijeengekomen, kennelijk zonder noemenswaardige vooruitgang. Bij triloog-onderhandelingen geldt dat er tussentijds geen standpunten worden vastgelegd en dat er pas een akkoord is als er over alles een akkoord is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer