%27Aanwakkerende+liefde%27
Column
© Henk Bouwman

'Aanwakkerende liefde'

Bomen en planten zijn niet aan te slepen. Dat begon eind februari, toen onze coronazorgen juist toenamen en houdt nog steeds aan. Ondanks dat veel tuincentra dicht waren, is dat een flinke meevaller.

Wat is er gaande in onze markt? De belangstelling voor groen, ook bij de jeugd, neemt nog steeds toe. Klimaatproblematiek is daarvan een onderdeel, evenals de behoefte daar iets aan te doen. Al is het op kleine schaal, in je eigen leefomgeving. Consumenten hebben nu vaak meer geld in de knip, omdat vakanties worden uit- of afgesteld.

Internetverkoop is het afgelopen jaar zeer sterk toegenomen en veel supermarktketens duiken in 't gat dat dichte tuincentra noodgedwongen hebben laten vallen. Dat alles zorgt op dit moment voor een dynamiek die zijn weerga niet kent.

Op onze kwekerij discussiëren we over deze ontwikkelingen. Zijn er blijvende of alleen tijdelijke corona-effecten? Hoe gaan we daar als bedrijf mee om? Waar de een zegt dat iedereen weer snel terug zal vallen in oude gewoontes, zegt de ander dat we veel minder op vakantie zullen gaan en meer rond het huis zullen vertoeven. De meningen zijn heel divers.

Supermarkten hebben de snoeppot gevonden en zien dat planten de aantrekkingskracht voor hun winkel vergroten

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

Bomen kweken vergt jaren tijd. Je kunt niet snel even extra planten tevoorschijn toveren, tenzij het om korte teelten gaat. Veranderingen doorvoeren en aanpassen aan de markt vraagt geduld voordat het resultaat zichtbaar wordt. Ik verwacht dat supermarktketens de verkoop van tuinplanten gaan uitbouwen.

Ze hebben de snoeppot gevonden en zien dat planten de aantrekkingskracht voor hun winkel vergroten. In vakjargon gesproken, dat zorgt voor meer traffic. Steeds meer inwoners krijgen oog voor groen in en rond hun huis of balkon, de schoonheid daarvan en steken er meer tijd en geld in.

De planten en bomen liefde wordt, ook via televisieprogramma's op die manier aangewakkerd. Tevens kan men op zijn eigen kleinschalige manier iets doen aan het klimaat. Veel kruimels maken tenslotte ook brood. Ook zal de vergroening in steden en gemeentes toenemen niet alleen omdat het noodzaak is, maar omdat deze wens steeds meer zal worden geuit door jong en oud.

Kortom als deze verwachtingen uit gaan komen, dan ziet de toekomst er voor de boomkwekerij en hoveniersector zonnig uit. Ik ben 'corona positief'.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer