Jonge boeren gaan in debat met landbouwwoordvoerders

Jonge boeren en tuinders gaan donderdag online in debat met de landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer. Onderwerp is het manifest 'Maakt u met ons beleid, dan worden onze dromen werkelijkheid'. Het is voor het eerst dat de jongerenraden van coöperaties samen optrekken.

Jonge+boeren+gaan+in+debat+met+landbouwwoordvoerders
© NAJK

Het manifest wordt donderdag aangeboden aan de Kamerleden door de jongerenraden van coöperaties in de land- en tuinbouw en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Centraal daarin staat hoe de sector constructief door wil groeien naar de land- en tuinbouw van de toekomst.

Met het aanbieden van de toekomstvisie doen de jonge boeren en tuinders een oproep aan de politiek om ruimte te geven voor ondernemerschap en ontwikkeling. Volgens het manifest zien de jonge ondernemers door hun passie en kennis oneindig veel mogelijkheden, zegt NAJK-voorzitter Roy Meijer (op de foto).


'Jonge boeren en tuinders zitten vol energie en creativiteit om uitdagingen aan te gaan. Wij zijn ambitieus en onderdeel van de oplossing in plaats van het probleem. Onder de juiste condities kan de land- en tuinbouw de belangrijke functies ook in de toekomst blijven vervullen en blijft het aantrekkelijk om in de sector te werken.'


Veel belemmeringen

De land- en tuinbouwsector ervaart veel belemmeringen in de bedrijfsvoering door extra en steeds veranderende regelgeving. Hierdoor komt de concurrentiepositie onder druk te staan. De jonge boeren en tuinders werken hard aan innovaties om emissies terug te dringen. Van de politiek vragen ze een langetermijnperspectief om daarmee door te gaan.

'Stop met plotselinge beleidswijzigingen en maak een wet voor compensatie als dit toch onvermijdelijk is, zodat rekening wordt gehouden met de terugverdientermijnen', aldus de oproep van de jonge boeren en tuinders aan de politiek.

In het manifest vragen de agrarisch ondernemers om beleid dat ruimte biedt aan innovatie. Het voorstel is doelen te stellen in plaats van detailregelgeving, zodat het vakmanschap kan worden ingezet om deze doelen te realiseren. Tevens wordt gevraagd de positie van boeren en tuinders in de keten prioriteit te geven en ruimte te bieden voor samenwerking, verduurzaming en een eerlijkere prijs.


Bedrijfsovername

Ook bedrijfsovername krijgt aandacht in het manifest. De oproep is om het fiscaal instrumentarium voor bedrijfsovername te behouden. Specifiek wordt gewezen op het behoud van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en landbouwvrijstelling. Om aantrekkelijk te blijven voor de jonge generatie zien de jonge boeren en tuinders graag dat wordt ingezet op betere educatie en informatievoorziening over de land- en tuinbouw en wijzen zij op de noodzaak te investeren in het agrarisch onderwijs.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de jongerenraden van de coöperaties onder leiding van het NAJK samenwerken aan de toekomst van de Nederlandse land- en tuinbouw. 'Jong agro en tuinbouw Nederland laat van zich horen met een duidelijke stem en boodschap', stelt Roy Meijer.


Het manifest is een initiatief van jongerenraden van coo¨peraties in de land- en tuinbouw en het NAJK en is ondertekend door het NAJK, jongerenraad Cono Kaasmakers, jongerenraad CRV, jongerenraad CZAV, jongerencollege Agrico, jongerenraad Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A., jongerenraad Royal Avebe, jongerenraad DOC Kaas, jongerencollege Rouveen Kaasspecialiteiten, jongerenraad Royal Cosun, jongerenraad Royal Flora Holland, jongerenvertegenwoordiging Rabobank, jongerenraad De Samenwerking, jongerenraad Coöperatie Koninklijke Agrifirm U.A., jongerenprogramma Oxin-Growers en (Young) Avag.

Het aanbieden van het manifest is donderdag vanaf 10.15 uur online te volgen via Youtube.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer