NAJK+pleit+voor+diversiteit+in+melkveevisie
Nieuws
© Johan Wissink

NAJK pleit voor diversiteit in melkveevisie

NAJK presenteerde deze week zijn melkveevisie aan de politieke woordvoerders in Den Haag. 'Geef jonge boeren de ruimte!', luidt het pleidooi van de jongerenorganisatie.

Om de visie van NAJK op de melkveehouderij in 2050 vorm te geven, vroeg het aan jonge melkveehouders waar zij heen willen met hun bedrijf. Maar ook hoe hun bedrijf zich ontwikkelt en hoe de omgeving eruit zal zien. De antwoorden leiden tot een visie waarin wordt gestuurd op doelen in plaats van middelen. 'De melkveesector is al duurzaam en blijft knokken om deze verduurzaming in de toekomst in stand te houden', aldus NAJK-bestuurder Marije Klever.

In de gesprekken kwamen verschillende ambities naar voren. 'Niet iedereen wil op hetzelfde thema uitblinken', zegt Klever. 'De een wil direct aan de gang met biodiversiteit, zodat in dat gebied een plus wordt gehaald voor de natuur. De ander wil aan de gang met innovatie op het gebied van data, waar uiteindelijk de hele sector baat bij heeft. En de volgende wil zoveel energie gaan leveren dat de hele polder, waarin het melkveebedrijf staat, energieneutraal wordt.'

Volgens NAJK maakt diversiteit de sector sterk, maar ondersteuning van beleid en omgeving is onontbeerlijk.Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer