Protealis+maakt+peulvruchten+voor+Europese+boer
Nieuws
© Lidian van Megen

Protealis maakt peulvruchten voor Europese boer

Het Belgische Protealis wil eiwitrijke gewassen aantrekkelijker maken voor Europese boeren. Daartoe heeft het 8 april gelanceerde bedrijf 6 miljoen euro startkapitaal opgehaald bij private en publieke financiers.

Protealis is een spin-off van de onderzoeksinstituten VIB en ILVO en wordt geleid door voormalig onderzoeker in plantenbiotechnologie Benjamin Laga van BASF en en Jonas Aper, die aan de wieg stond van het sojaveredelingsprogramma van ILVO.

Het is de missie van Laga en Aper om eiwitrijke gewassen zoals peulvruchten met een hoge opbrengst te ontwikkelen die geschikt zijn voor Europese boeren en bodems tussen de tussen 48 en 52 graden noorderbreedte. Dat is de strook die loopt van Parijs tot Midden-Nederland, ter hoogte van de lijn Den Haag-Doetinchem.


Sojavariëteiten

Eerste focus van de op duurzaamheid gerichte jonge start-up ligt op het ontwikkelen van eiwitrijke sojavariëteiten, waarmee ze inspringen op de nog steeds stijgende vraag naar lokale en duurzame plantaardige eiwitbronnen. Door een gebrek aan eigen geteelde eiwitrijke gewassen is Europa sterk afhankelijk van de import van soja, vooral uit Zuid-Amerika.

Peulvruchten zijn een uitstekende bron van eiwitten en kunnen duurzaam worden geteeld omdat ze geen stikstofbemesting nodig hebben. Ook is het geschikt in teeltrotatie met graangewassen.

De huidige sojavariëteiten zijn meestal gekweekt voor teelt in subtropische gebieden, waardoor ze niet optimaal gedijen in de Noord-Europese bodem en klimaat. Daarnaast zijn ze veelal veredeld op hun oliehoudende kwaliteiten, ten koste van het eiwitgehalte.

Protealis werkt aan sojavariëteiten met tot 46 gram eiwit per 100 gram product die zowel geschikt zijn voor veevoeding als humane voeding, vooral gericht op de snelgroeiende markt van vlees- en zuivelvervangers.


3 tot 3,5 ton per hectare

Protealis claimt dat het rassen heeft ontwikkeld die 3 tot 3,5 ton per hectare kunnen opleveren, waardoor het een voor boeren interessant alternatief kan zijn voor tarwe, koolzaad of korrelmais. Het bedrijf schat dat soja op termijn rendabel kan zijn op 8 procent van het beoogde landbouwareaal. Protealis hoopt dat tegen 2030 tussen 200.000 en 400.000 hectare ingezaaid is met hun sojazaad.

Kapitaalverstrekkers van de start-up zijn het durfkapitaalfonds V-Bio Ventures, Agri Investment Fund (AIF), Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), Estari Group, Globachem Group, Gemma Frisius Fund en VIB.

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer