Recensie%3A+%27Liefde+achter+de+erpelkeul%27+bijzondere+biografie
Achtergrond
© AppelenEi Produkties

Recensie: 'Liefde achter de erpelkeul' bijzondere biografie

Met 'Liefde achter de erpelkeul' heeft oud-journalist Piet Snijders een lezenswaardige plattelandskroniek geschreven, met in de hoofdrol een voormalige ruilverkavelingsboer.

Oud-veehouder Jan Madou, geboren in 1936, is de bescheidenheid zelve en leeft sober. Dat heeft hij altijd gedaan. Zijn leven met zijn grote liefde Netje van den Broek op de ontginningsboerderij in het Noord-Limburgse Horst-America stond in het teken van hard werken, zijn familie en aanvankelijk ook de kerk. 'Ne gewone mens', zegt hij zelf.

In dat opzicht verschilt Madou's verhaal niet van andere boeren van zijn generatie. Toch wilde hij zijn levensverhaal laten opschrijven. Het wordt namelijk gekenmerkt door een aantal belangrijke ontwikkelingen in de landbouw in de tweede helft van de twintigste en begin eenentwintigste eeuw. De schaalvergroting na de Tweede Wereldoorlog, grootschalige ruilverkavelingstrajecten, technische vooruitgang, de boterberg en melkquota zijn slechts enkele voorbeelden van zaken waar hij mee te maken kreeg.

Hoewel hij met zijn tijd meeging, is Madou bescheiden blijven boeren. 'We hoefden niet almaar groter te groeien. Vast personeel hebben we nooit gehad. Met hard werken hebben we altijd een goede boterham kunnen verdienen.' Door deze relatief bescheiden opstelling heeft Madou nooit veel hinder gehad van de steeds strengere milieumaatregelen.


Wel ziet hij gedurende zijn leven de streek waarin hij boert, veranderen. Van een regio met veehouders, akkerbouwers en vollegrondstuinders is Noord-Limburg getransformeerd in een gebied met grootschalige tuinbouw. Zijn oudste zoon verkoos uiteindelijk de blauwebessenteelt boven de koeien. En de andere twee kinderen hielden na een aantal jaren het (voltijds) boeren voor gezien. Tot groot verdriet van hun vader.

Madou vertelt zijn verhaal vanuit puur persoonlijk perspectief en in eerste instantie voor intimi. En zo is het ook opgeschreven. Toegankelijk en eenvoudig, met veel beeldmateriaal uit het privéarchief van de familie Madou.

Uiteindelijk is de biografie alsnog ingebonden in boekvorm en mag het ook door buitenstaanders worden gelezen. Veel agrarisch ondernemers zullen zich in zijn levensbeschrijving herkennen. Ook degenen die niet bekend zijn met het Brabants-Limburgse grensgebied.


'Liefde achter de erpelkeul' verschijnt in april bij Appel&Ei Producties. ISBN/EAN 978-90-831485-0-2, 19,95 euro, verkrijgbaar via: pjasnijders@online.nl en via de webshop van Nieuwe Oogst.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer