Groen licht voor 'connected' veilingverkeer Westland

Op de belangrijkste logistieke routes in het Westland kunnen vervoerders prioriteit aanvragen bij slimme verkeerslichten. Zij krijgen vaker groen licht en kunnen zo flink besparen op tijd en brandstof.

Groen+licht+voor+%27connected%27+veilingverkeer+Westland
© FloraHolland

Hiermee kan onder meer veiling Royal FloraHolland in Naaldwijk sneller worden bereikt. Vooral het vele veilingverkeer klaagt al jaren over de matige bereikbaarheid van de regio. Tientallen vervoerders zijn al aangesloten bij connected rijden.

De vrachtwagens van de deelnemende vervoerders zijn voorzien van technologie en software om communicatie met de slimme verkeerslichten mogelijk te maken. Provincie Zuid-Holland werkt hiervoor samen met softwarebedrijven, andere overheden en de transportsector onder de noemer Connected Transport Corridor Z-H.


Buiten de spits

Vrachtwagenchauffeurs kunnen prioriteit aanvragen via hun boordcomputer of app op hun smartphone en de intelligente verkeersregelinstallatie detecteert vervolgens de naderende vrachtwagen en kan prioriteit geven. Dit overigens wel buiten de spits en als de verkeerssituatie dat toelaat.

De slimme verkeerslichten staan en worden geplaatst op routes met veel vrachtverkeer. Naast het kunnen aanvragen van prioriteit biedt connected rijden nog andere voordelen door het slim gebruiken en delen van beschikbare data, stellen leveranciers Dynniq en Truckmeister.


Info op maat

Zo blijkt in de praktijk het algehele verkeer beter door te stromen en is het rijbeeld rustiger. Hierdoor ligt een vermindering van de CO2-uitstoot binnen bereik. Deelnemers krijgen daarnaast verkeersinformatie op maat over de maximumsnelheid, wegwerkzaamheden, files en ongevallen. In het Westland staan al tien slimme verkeerslichten.

Ook op de drie grote verkeerspleinen Westerleeplein, Vlietpolderplein en Maasdijkplein en op de N213 ter hoogte van de Dijkweg en de N211 – kruising N211-N213: Voorstraat in Poeldijk en de dr. Weitjenslaan in Poeldijk – komen slimme verkeerslichten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer