ABN Amro: 'Sierteeltsector moet werken aan duurzame productie'

Voor de toekomstbestendigheid van de sierteeltsector zijn volgens ABN Amro drie factoren cruciaal. Dat zijn de toegevoegde waarde van de producten voor consumenten en bedrijven, transparantie in arbeidsomstandigheden en duurzame productie en bijdragen aan de circulaire economie.

ABN+Amro%3A+%27Sierteeltsector+moet+werken+aan+duurzame+productie%27
© Han Reindsen

Die conclusie trekt ABN Amro in rapport 'Visie op sierteelt', dat als ondertitel draagt 'Toekomstbestendig door transparantie over duurzaamheid'. De bank signaleert daarin dat de sierteeltsector een tumultueus jaar achter de rug heeft. Door de coronacrisis is echter de interesse bij consumenten voor planten en bloemen toegenomen.

Dat het maatschappelijke tij keert, met meer aandacht voor een groene tuin die de biodiversiteit verhoogt, helpt bovendien tegen hittestress en zorgt voor een betere verwerking van regenwater. Tegelijkertijd, constateert de bank, is de actuele discussie over de verdeling van schaarse middelen als grond, water, ruimte en energie minder gunstig voor de sierteeltsector.


Keurmerken onvoldoende zichtbaar

De discussie spitst zich nu vooral toe op voedsel, maar gaat zich ook afspelen in de sierteeltsector, waarschuwt ABN Amro. De bank roept de sector op beter duidelijk te maken dat al volop wordt gewerkt aan verduurzaming. Zo is More Profitable Sustainabilty (MPS), het belangrijkste keurmerk binnen de sierteeltsector, volgens de bank 'helaas nog niet zichtbaar als consumentenlabel', anders dan bij veel voedselkeurmerken.

In 2030 moet 5 procent van de totale omzet uit extra opbrengsten van restmateriaal te halen zijn

De bank verwacht dat over tien jaar 30 procent van de sierteeltproducten een consumentenkeurmerk heeft. De helft van de ABN Amro-klanten die actief zijn in de sierteeltsector neemt al initiatieven op het vlak van duurzaamheid. Die gaan verder dan de wettelijke minimumeisen, blijkt uit het rapport.


Duurzame productie

Om relevant te blijven, is het daarnaast nodig om verder te kijken dan alleen naar het verduurzamen van de sierteeltproducten zelf en te werken aan een duurzame productie, stelt ABN Amro. Restmateriaal op basis van planten en bloemen kan dienen als waardevolle grondstof voor de industrie.

Het rapport noemt specifiek hoogwaardige plantaardige stoffen voor de farmacie en vezels voor verpakkingsmateriaal, isolatie en kleding. De bank spreekt de verwachting uit dat het mogelijk zou moeten zijn om in 2030 5 procent van de totale omzet uit de extra opbrengsten van restmateriaal te halen.


Positie behouden

Door actief een rol te spelen in de circulaire economie en de consument helder te informeren over de duurzaamheid van de producten, kan de sierteeltsector zijn positie behouden, concludeert de bank. Dat geldt tevens voor het promoten van de welzijnstoename in steden en kantoren door meer groen.

Positief is het rapport ook over de toegenomen online bestedingen van bloemen. 'Consumenten hebben nu geroken aan het gemak dat online bestellen van bloemen met zich mee brengt en een groot deel zal dit vaker doen.' Daarnaast zal volgens de bank het aanbod uit teeltlanden als Ethiopië en Kenia nog enige tijd beperkt blijven. Dat komt door de momenteel uitzonderlijk hoge kosten van luchtvracht. 'Dit kan gunstig zijn voor de prijzen van telers in Nederland.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer