Wietse Lek: 'Bewustzijn over belang duurzame sierteeltproducten groeit'

Steeds meer kwekers van uitgangsmateriaal zijn gecertificeerd, want bij het stekje begint het allemaal. Zo ook bij Marco van den Beukel van Beekenkamp Plants (op de foto) en Wietse Lek van Klein Mexico. Hun bedrijven zijn respectievelijk 8 en 0,28 hectare groot. Lek: 'Ik denk dat het belangrijk is dat bedrijven netjes zijn gecertificeerd en worden gecontroleerd. Zo heeft iedereen inzicht in wat we doen.'

Wietse+Lek%3A+%27Bewustzijn+over+belang+duurzame+sierteeltproducten+groeit%27
MPS
© MPS

Klein Mexico, een bedrijf met een heel scala aan cactussen en succulenten, is al ruim 25 jaar MPS-A-gecertificeerd. En het is het eerste sierteeltbedrijf dat ook Skal-gecertificeerd is, wat betekent dat de teelt volledig biologisch is.

'Mijn vader, die dit bedrijf heeft opgericht, was een natuurmens', vertelt Lek. 'Zijn doel was nooit om de grootste te zijn. Dat is ook niet mijn doel, ik onderscheid me door biologisch te telen en door bijzondere en sterke planten te maken. Dat laatste vind ik belangrijk, want wat heeft de consument eraan als een plant met hangen en wurgen is gekweekt? En uiteindelijk ben ik blij als ik een boterham te eten heb.'

Certificaten geven de mogelijkheid maatschappelijke verantwoording af te leggen

Wietse Lek, eigenaar van Klein Mexico

Invloed op kwaliteit

Als producent van het eigen uitgangsmateriaal heeft Klein Mexico de volledige controle over de kwaliteit ervan. Zij halen bijvoorbeeld het uitgangsmateriaal van de moederplant. Hierdoor zijn ze ook zelfvoorzienend.

'En we maken zo een geheel eigen product. We experimenteren erop los: we kweken hoge, lage, dikke en dunne cactussen en succulenten. Doordat we ons eigen uitgangsmateriaal produceren, hebben we invloed op de kwaliteit ervan en kunnen we bovendien makkelijk sturen naar de vraag van de markt', legt de eigenaar van Klein Mexico uit.

Wietse Lek, eigenaar van Klein Mexico.
Wietse Lek, eigenaar van Klein Mexico. © MPS

In een van de kassen voor sierteeltproducten van Beekenkamp Plants in Maasdijk houdt assistent-bedrijfsleider Marco van den Beukel (op de foto) zich bezig met het produceren van uitgangsmateriaal uit zaad- en stekgewassen. Hij heeft onder andere begonia, celosia en campanula. Het bedrijf is MPS-ABC-, MPS-GAP- en (voor poinsettia) Fairtrade-gecertificeerd.

'Sinds 1999 zijn wij al MPS-ABC-gecertificeerd. Het is belangrijk dat bedrijven maatschappelijke verantwoording afleggen. Certificaten bieden die mogelijkheid. Bovendien eisen klanten dat wij zijn gecertificeerd. Zo kunnen wij meehelpen aan planten die zijn gecertificeerd van stekje tot eindproduct', stelt Van den Beukel.

Sterk en gezond product

Diezelfde klanten vragen Beekenkamp Plants ook rekening te houden met hun IPM-strategie. 'We stemmen hierbij het gebruik van middelen op elkaar af', zegt de assistent-bedrijfsleider. 'Zo zorgen we dat de biologie die onze klanten inzetten niet verloren gaat. Sommige afnemers vragen ook naar wat we hebben gebruikt op het door hun gekochte uitgangsmateriaal. We houden dit per teelt bij, waardoor we deze gegevens kunnen verstrekken.'

Van den Beukel geeft aan dat ze zelf sowieso heel zuinig zijn met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. 'We hebben een plekgerichte aanpak via een scout-app. Dat betekent dat we alleen middelen gebruiken op de plekken waar het nodig is. Wij denken dat onze aanpak ook doorklinkt in de rest van de keten. Als wij een sterk en gezond product leveren, heeft dat invloed op wat er in de rest van de keten aan middelen wordt gebruikt.'

Biologische potgrond

De cactussen van Lek worden zelfs geproduceerd met biologische potgrond. 'Dat is misschien wel het lastigst, omdat potgrond het belangrijkst is voor de productie. Maar ik streef niet naar deadlines voor wanneer mijn product klaar is. Ik laat de natuur zijn gang gaan en houd rekening met de seizoenen. Soms is er een week wat minder zon. Dan denk ik: 'Volgende week zijn er weer betere weersomstandigheden'.'

'Sinds vijf à zes jaar merk ik dat er steeds meer vraag is naar duurzame producten. En veel afnemers kopen het liefst bijvoorbeeld MPS-A-gecertificeerde producten. Dat is denk ik een goede zaak', aldus Lek. 'Producenten zijn gecertificeerd en worden gecontroleerd. Op die manier heeft de samenleving inzicht in hoe we het doen. Diezelfde samenleving wordt kritischer en daar moet je een antwoord op hebben. Bovendien worden we er door de natuur op afgerekend als we zo doorgaan. De bewustwording hierover zie ik groeien.'

• Lees meer op de website van MPS

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner MPS. De komende maanden publiceert deze kennispartner elke maand een artikel met een bepaald thema. Februari staat in het teken van uitgangsmateriaal.

MPS

MPS maakt duurzaamheid toegankelijk, transparant en meetbaar voor de internationale sierteeltketen. We zijn een one-stop-shop met datagedreven tools en...

Lees verder »

Meer van MPS

Lees ook

Meer artikelen van MPS »

Artikelen over MPS