Tweede Kamer debatteert over Tjeenk Willink als informateur

De Tweede Kamer wil Herman Tjeenk Willink dinsdag aanwijzen als informateur om de vastgelopen kabinetsformatie vlot te trekken. De PvdA'er moet gaan uitzoeken welke partijen samen een kabinet willen gaan vormen. Dat werd duidelijk na overleg van de zeventien partijleiders met Kamervoorzitter Khadija Arib.

Tweede+Kamer+debatteert+over+Tjeenk+Willink+als+informateur
© Dirk Hol

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de benoeming van de informateur. In het debat gaat het opnieuw over de vertrouwensvraag aan demissionair premier Mark Rutte. Verschillende partijen willen weten of hij nog wel een rol kan spelen tijdens de formatie van een nieuw kabinet.

Na de verkiezingen zijn door de Tweede Kamer verkenners aangesteld, maar dat liep op een fiasco uit. Vorige week donderdag besloot de Tweede Kamer na een urenlang debat dat het vertrouwen moet worden hersteld en dat dat het beste kan gebeuren door een 'een gezaghebbende, onafhankelijke informateur met een grotere afstand tot de actuele politiek en de partijen'.


De minister van Staat, oud-voorzitter van de Eerste Kamer en voormalig vicepresident van de Raad van State, heeft veel ervaring als informateur. De in 1942 in Amsterdam geboren Tjeenk Willink bekleedde die functie bij de vorming van de kabinetten Paars I, Rutte I en Rutte III. Hij is sinds 2012 niet meer actief in de politiek.


Herstellen vertrouwen

Volgens SP-leider Lilian Marijnissen heeft Tjeenk Willink een 'goede staat van dienst, zeker als het gaat om de rechtsstaat'. Het herstellen van vertrouwen in de overheid en die rechtstaat is volgens haar de belangrijkste taak van het nieuwe kabinet.

Thierry Baudet (Forum voor Democratie) vindt de keuze voor Tjeenk Willink 'een brevet van onvermogen'. Hij vindt dat de Tweede Kamer zichzelf hiermee 'niet serieus' neemt. Hij pleit voor een zakenkabinet en anders een centrumrechts kabinet. PVV-leider Geert Wilders is ook geen voorstander van Tjeenk Willink als informateur, maar hij legt zich erbij neer, omdat andere partijen hun steun voor hem wel hebben uitgesproken.


Verrassende keuze BBB

BBB stelt voor om generaal buiten dienst Peter van Uhm te vragen als informateur. De partij erkent dat dat een verrassende keuze is, maar ziet in Van Uhm iemand die echt boven de politieke partijen kan staan.

'De heer Van Uhm kan als geen ander rust en reflectie brengen en met een frisse blik kijken naar de ontstane situatie en naar de manier om uit de impasses te komen', aldus BBB.

Volgens PvdA en GroenLinks ligt het initiatief voor de formatie bij de VVD en D66. VVD-leider Mark Rutte heeft een 'groot probleem' omdat zoveel partijen hem hebben uitgesloten, zegt PvdA-voorvrouw Lilianne Ploumen. Het is volgens haar aan de liberale partijen om dat op te lossen. Ook volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver ligt het initiatief bij Rutte en D66-leider Sigrid Kaag om de 'ongelooflijke impasse' te doorbreken.


Politieke cultuur

Afgelopen weekeinde zei Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, dat zijn partij niet wil meewerken aan een nieuw kabinet met Rutte als premier. De kritiek van Segers richt zich specifiek op de persoon Rutte en niet om de VVD zelf. 'Het gaat om Rutte als de toonaangevende beelddrager van de politieke cultuur van de afgelopen tien jaar.'

Rutte zelf wil doorgaan als premier. Hij rekent erop het vertrouwen van eventuele coalitiepartners te kunnen herstellen. Mocht dat niet lukken, dan is hij bereid om als VVD-fractievoorzitter zitting te nemen in de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer