Bescheiden+profijt+Nederland+van+handelsverdrag+Mercosur
Nieuws
© Dirk Hol

Bescheiden profijt Nederland van handelsverdrag Mercosur

De Nederlandse economie zal slechts in 'bescheiden mate' profiteren van het handelsakkoord tussen de Europese Unie en een aantal landen in Zuid-Amerika (Mercosur). Vooral voor de rundvleessector zal het verdrag negatief uitpakken. Door het verdrag verdwijnen veel handelsbarrières.

Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Universiteit en Research in samenwerking met Ecorys, aldus minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel. Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over het verdrag waar twintig jaar over is onderhandeld, omdat nog niet alle documenten beschikbaar zijn.


Het bruto binnenlands product (bbp) zal volgens de onderzoekers met 287 miljoen euro toenemen als Mercosur in 2035 volledig is geïmplementeerd. De handel in geneesmiddelen en machines zal toenemen. Ook varkens-, vleeskuiken- en legkippenhouders profiteren, net als zuivelverwerkers.

Het verdrag is niet goed voor de Nederlandse kalfsvleesproducenten. Die verliezen 800 miljoen euro, voorspelt het rapport. Producenten van hoge kwaliteit rundvlees zullen hun inkomsten met 700 miljoen per jaar zien dalen.


Meerderheid tegen

De Tweede Kamer had om het onderzoek gevraagd. In het rapport zijn de sociale gevolgen en milieueffecten niet zijn meegenomen. In de Kamer is een meerderheid tegen het Mercosur-verdrag met Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. Ook in andere EU-lidstaten ligt het verdrag moeilijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer