'Bedrijfsovername is een emotioneel proces'

Bij een familiare bedrijfsovername komt veel kijken. Financiële, juridische, fiscale, organisatorische en emotionele zaken spelen een rol. Het zijn vaak langdurige processen. Niet zelden ontstaan er belemmeringen gedurende het overnametraject, waarbij niet alleen de direct betrokkenen een rol spelen, maar het hele gezin. En soms zelfs nog meer familieleden.

%27Bedrijfsovername+is+een+emotioneel+proces%27
© Dirk Hol

De sterke emotionele component in de bedrijfsoverdracht wordt door het boeren- en tuindersgezin nogal eens onderschat. En niet in de laatste plaats door de ondernemer zelf.

Daarom in dit Paasthema extra aandacht voor juist deze kant van de bedrijfsoverdracht, net als in een eerder verschenen bijbehorende podcastreeks waarin boerenfamilies openhartig verslag doen van hun overnametraject. Door ruimte te geven aan emoties, voorkwamen ze dat iets emotioneel veeleisend werd.

Emoties spelen in het overnameproces een veel grotere rol dan vaak lijkt. Deze zijn veelal lastig te duiden omdat iedere speler in het proces altijd meerdere petten op heeft.

Emoties spelen een grotere rol dan vaak lijkt

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Tegelijkertijd spelen ingesleten patronen een rol. Zo makkelijk als over tal van harde feitelijke zaken wordt gesproken, zo lastig is het om emoties te benoemen. Juist ook in dergelijke familiaire trajecten. Deze worden vaak begeleid door een accountant of een fiscalist en soms een gespecialiseerde bedrijfsadviseur. Een adviseur kijkt samen met betrokkenen wat ze allemaal willen. Het lijkt wel een formatie.

Wat maakt een bedrijfsovername dan zo'n emotioneel proces? Dit heeft te maken met rollen die moeten worden verwisseld, het bedrijf dat al generaties lang in de familie is. En dat geldt ook voor de grond waarop wordt geboerd, aan iedere klinker van het erf kleeft een herinnering.


De boer zoekt vaak een kopie van zichzelf als opvolger, maar niet zelden hebben juist de opvolgers nieuwe inzichten. En zij zoeken daarvoor ook ruimte en vertrouwen om het bedrijf op hun manier te kunnen leiden.

Geef daarom emoties ruim baan in een overnametraject en zoek de juiste balans tussen transparantie en vertrouwen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer