EU-ministers akkoord over methaanuitstoot

Staatsecretaris Sharon Dijksma (Milieu) en haar Europese collega's zijn woensdag in Brussel overeengekomen dat er geen nieuw plafond moet komen voor methaanuitstoot.

EU%2Dministers+akkoord+over+methaanuitstoot
© TW Europa1

Ook zijn ze het eens geworden dat limieten voor ammoniak moeten worden versoepeld. Met dit mandaat zal Dijksma in de eerste helft van 2016 onderhandelen met het Europees Parlement over de uiteindelijke uitstootgrenzen.

De Europese Commissie stelde twee jaar geleden voor dat EU-lidstaten hun uitstoot van zes types schadelijke stoffen moesten verminderen, om de luchtkwaliteit in Europa te verbeteren. Voor de agrarische sector zijn vooral ammoniak en methaan van belang.

De Commissie stelde voor dat Nederland in 2030 zijn uitstoot van methaan met 33 procent moest verminderen ten opzichte van 2005, en dat ammoniakuitstoot met 25 procent moest zijn verlaagd.

Versoepeling

In het woensdag overeengekomen lidstatencompromis zijn de meeste limieten versoepeld. Methaan is geheel verwijderd, en de ammoniakgrens voor Nederland staat nu op 21 procent. Veel landen vonden de door de Commissie voorgestelde doelen te moeilijk om te behalen.

De volgende stap is dat lidstaten en Europarlementariërs achter gesloten deuren onderhandelen. Deze gesprekken beginnen waarschijnlijk pas na de jaarwisseling als Nederland de EU-voorzitter is. Dijksma zal dan de onderhandelingen leiden namens de lidstaten.

Peter Teffer

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer