Nestborn+trekt+bekijks+tijdens+Agridagen
Nieuws
© Jos Thelosen

Nestborn trekt bekijks tijdens Agridagen

Het Nestborn-concept kon tijdens de Agridagen in het Vlaamse Ravels op de nodige aandacht rekenen. Er zijn momenteel zeven machines die de broedeieren bij vleeskuikenhouders in de stal brengen.

'Meer dan 20 miljoen vleeskuikens zijn in 2019 in de stal uitgekomen via het Nestborn-concept', vertelt verkoper Joost Van Bijsterveldt van Belgabroed. 'Vooral in Nederland kiezen steeds meer vleeskuikenhouders voor het laten uitkomen van kuikens in de stal. 80 procent van onze Nestborn-klanten zit in Nederland', stelt Van Bijsterveldt.

Nestborn werd twee jaar geleden op dezelfde beurs geïntroduceerd. De techniek wordt nu gebruikt bij bedrijven in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Engeland.

Vier bedrijven in consortium

HFHC uit het Belgische Tienen is licentiehouder van de techniek. In België wordt Nestborn toegepast door de broederijen Belgabroed en Broeierij Vervaeke-Belavi, in Nederland door Kuikenbroederij Van Hulst en Moonen & Wagemans KuikenBroeders. De vier bedrijven vallen onder hetzelfde consortium.

'Doordat er geen transport plaatsvindt als de kuikens uitgekomen zijn, ondervinden de dieren minder stress', legt Van Bijsterveldt uit. De broederij brengt de voorgebroede eieren in de stal en plaatst ze met de machine op een strooiselbed in de vleeskuikenstal. Pluimveehouders hoeven de stal hiervoor niet aan te passen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer