Circulaire tuinbouw ontbeert concrete doelen

De agrarische sector mist concrete doelen op het gebied van circulaire tuinbouw. Dat bleek tijdens de aftrapsessie 'Circulaire Tuinbouw' die maandag plaatsvond. Circulaire tuinbouw is een belangrijk onderdeel in het Klimaatakkoord.

Circulaire+tuinbouw+ontbeert+concrete+doelen
© Maurice Mikkers

Veel tuinders voelen wel de urgentie om met circulaire tuinbouw het hergebruik van middelen te vergroten en reststromen te verminderen, stelt Dewi Hartkamp, innovatiemanager bij SIGN. 'Zij zijn ook met diverse projecten bezig, maar de opschaling en de continuïteit ervan is lastig.'


Hartkamp was samen met Rob van Ruiten, procesmanager Greenports Nederland, organisator van de aftrapsessie. 'Belemmerende wet- en regelgeving, gebrek aan prioriteit en beperkte omvang, maar ook onvoldoende economisch perspectief zijn belangrijke redenen dat het proces van circulaire tuinbouw moeilijk verder komt. Het wegnemen van die redenen voor stagnatie en het stimuleren van samenwerking in de gehele keten tussen overheid, bedrijven en kennisinstellingen zijn daarom actiepunten voor ons', aldus Van Ruiten.


Plannen uitwerken

Op het gebied van energie zijn plannen wel uitgewerkt en is er een programma gestart, bleek tijdens de sessie. Dat is niet het geval bij bijvoorbeeld het gebruik van middelen en reststromen. 'Bestaande initiatieven in de regio bieden kansen om coalities te starten en programmalijnen te ontwikkelen. Hierbij willen we niet alleen kijken naar circulariteit binnen de tuinbouw, maar ook naar de toegevoegde waarde dat een onderwerp als herstel van de biodiversiteit voor buitenteelten kan hebben', zegt Van Ruiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer