WUR+ontdekt+hoe+plant+zinkopname+verhoogt
Nieuws
© Wageningen UR

WUR ontdekt hoe plant zinkopname verhoogt

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben samen met collega's uit Denemarken en Portugal ontdekt hoe planten het zinkgehalte kunnen opkrikken. De eerste experimenten leiden tot een 50 procent toename van het zinkgehalte in zaden.

Door het verbeteren van de opname van voedingsstoffen, zoals zink, ijzer of andere mineralen in planten, kan het gehalte van deze mineralen verhoogd worden. Onderzoekers van WUR, de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit van Porto vonden een moleculaire 'schakelaar' bij de eenjarige plant zandraket (Arabidopsis thaliana). Die zorgt voor de opvoering van de opname van zink. In Nature Plants is hierover een publicatie verschenen.

'Voor het allereerst is aangetoond dat we, door gebruik te maken van dezen moleculaire 'schakelaar', kunnen zorgen dat de plant meer zink opneemt dan anders. Dat kan zonder duidelijke negatieve gevolgen voor de plant', zegt Mark Aarts, hoogleraar erfelijkheidsleer bij WUR en medeauteur van de publicatie.


Sensoren aanpassen

Er zijn twee specifieke eiwitten bij de zandraket geïdentificeerd die als zinksensoren fungeren. Die zijn bepalend voor het vermogen van de plant om zink op te nemen en te transporteren door het plantenweefsel. 'Door de sensoren aan te passen, kreeg de zandraket het idee dat ze een permanent zinktekort had'.

De onderzoekers hebben aangetoond dat het mogelijk is om de zinkopname in modelplanten te verhogen. In echte gewassen moeten de resultaten dit echter nog uitwijzen. Op dit moment wordt er geëxperimenteerd met bonen-, rijst- en tomatenplanten. 'Als het lukt, krijgen we interessante mogelijkheden om voedzamere gewassen met biofortificatie te ontwikkelen', verwacht Aarts.


Middel tegen ondervoeding

Een tekort aan zink en andere essentiële mineralen is een van de belangrijkste oorzaken van ondervoeding bij de mens. De ontdekking kan bijdragen aan het oplossen van deze tekorten. Naar schatting hebben meer dan twee miljard mensen een zinktekort. Dit kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, psychische problemen en groeiachterstand.

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  10 %
 • Zondag
  12° / 6°
  10 %
Meer weer