Wageningen start onderzoek naar mengteelt met bomenrijen

Wageningen University & Research (WUR) begint in Lelystad het eerste grote onderzoek naar agroforestry, een mengteelt van akker- en tuinbouwgewassen tussen bomen, in Nederland.

Wageningen+start+onderzoek+naar+mengteelt+met+bomenrijen
© Vidiphoto

Op het onderzoeksterrein van 15 hectare, waar diverse boomsoorten in hagen worden aangeplant, komen jaarlijks wisselende eenjarige gewassen als aardappelen, graan en kool te staan. De faciliteit bevindt zich bij de business unit Open Teelten van WUR. Hier is ook Boerderij van de Toekomst gehuisvest, een project waarmee nauw wordt samengewerkt bij het onderzoek naar agroforestry. De eerste bomen zijn woensdag geplant.

In een vier jaar durend onderzoeksprogramma gaat WUR samen met akkerbouwers de kansen van agroforestry in Nederland peilen, waarbij wordt gekeken naar elementen als de bodemvruchtbaarheid, het vastleggen van CO2 in de bodem, de biodiversiteit, het effect van schaduw op gewassen in tijden van extreme droogte en hitte, ziekte- en plaagbeheersing en de mogelijkheid van extra inkomsten uit de productie van noten, fruit en hout.


Het experiment is een afstandenproef: een aantal bomenrijen wordt op diverse afstanden aangeplant. Allereerst worden diverse hagen geplant, bestaande uit snelgroeiende boomsoorten, zoals de zwarte populier, zwarte els, fladderiep en schietwilg. Volgend jaar wordt een tweede rij bomen bestaande uit uitsluitend hazelaars direct naast de hagen aangeplant. Op het moment dat de hazelaarhaag na een aantal jaren volgroeid is, worden successievelijk de haagplanten verwijderd en blijven de hazelnoten over.

Zo gaat de WUR stapsgewijs over van een biodiverse haag naar een rij notenstruiken. 'Deze aanpak heeft voordeel, omdat de notenstruiken in de ontwikkelingsfase meer beschut worden en de snelgroeiende haag levert de eerste jaren al onderzoeksdata op', stelt WUR.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer