Kansen om te investeren in agrifoodrobotica

Voor het voeden van stedelijke samenlevingen zijn in de toekomst robots nodig. In de agrifoodsector neemt de wereldwijze populatie van 2 miljard werknemers namelijk af.

Kansen+om+te+investeren+in+agrifoodrobotica
© Arie Meijer

Volgens Wageningen University & Research (WUR) speelt robotica een cruciale rol in een toename van de productie met gebruik van minder grondstoffen. Tegelijkertijd voegt het geautomatiseerde productieproces waarde toe aan het eindproduct voor de consument, terwijl ook de voedingskenmerken worden verbeterd.

Agrarische voeding vraagt steeds meer om een nieuwe manier van produceren. Onder andere door de opkomst van (zacht)fruit en biologische groenten, gepersonaliseerd en voedzaam, in op maat gemaakte kleine verpakkingen. Robotica is de meest duurzame manier om aan deze vraag te voldoen en bespaart arbeidskosten.

Plattelandsgemeenschappen in Azië, Europa, Australië en Amerika vergrijzen en de beschikbaarheid van (seizoensgebonden) arbeidskrachten neemt af. Robots zijn het antwoord, zowel om een deel van de arbeid op zich te nemen als om de jongere, technisch onderlegde bewoners terug te halen en de steden te voeden.


EU-programma

Het EU-programma 'agROBOfood' wil een Europees ecosysteem uitbouwen dat de toepassing van robotica in de agrifoodsector verder zal bevorderen. Daarvoor wordt er op 10 en 11 februari een event gehouden om robotinitiatieven in contact te brengen met publieke en private investeerders. Dit project is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma 'Horizon 2020' van de Europese Unie.

'Als u op zoek bent naar investeringen in het agrifoodroboticadomein, dan krijgt u hier een goed beeld van interessante projecten met een groot potentieel en impact om te financieren. Als u besluit om deel te nemen, krijgt u de catalogus van alle robotoplossingen die gericht zijn op schaalvergroting, zodat u genoeg tijd heeft om te beslissen welk project het beste past bij wat u zoekt', meldt de WUR.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  18° / 9°
  5 %
Meer weer