Voorkiemen+met+schoorsteen+in+kist
Nieuws
© Niels van der Boom

Voorkiemen met schoorsteen in kist

Een houten schoorsteen in de kist zorgt voor optimale beluchting en minder werk bij het voorkiemen van pootgoed.

Akkerbouwers Erik Juurlink en Frank Hoitink uit het Noord-Hollandse Slootdorp beoordelen Everest-pootgoed. In de kuubskist is het ErFra VoorKiemSysteem (VKS) gemonteerd. Juurlink kwam in 2014 op het idee. 'Ik wilde van de oude gaasbakken af. Door een schoorsteen in de kist te plaatsen, verbetert de beluchting, waardoor de knollen gelijkmatig opwarmen.'

De pootgoed- en bollenteler experimenteerde zes jaar tot hij het ideale systeem had ontwikkeld. Hoitink haakte aan. 'Voorkiemen staat in de belangstelling', merkt hij. 'Je vervroegt de teelt en verkleint het oogstrisico. ErFra VKS werkt ergonomischer dan kiembakken. Het is compact in opslag en zonder kistmodificaties te gebruiken.'


Scharnierende rekken

ErFra VKS bestaat uit scharnierende rekken. Kinderlijk eenvoudig, maar er zit veel denkwerk in, weet Juurlink. 'We bouwen het systeem zelf. Dat houdt de kosten laag en levert een lange levensduur.' ErFra VKS, het bedrijf van Juurlink en Hoitink, levert een deksel, waarmee je de schoorsteen afsluit voor het vullen.


Juurlink: 'Het kost 300 kilo kistcapaciteit, wat voor mij geen probleem is.' Hoitink zet de kisten met ErFra VKS ook in de koeling. De verbeterde beluchting ziet hij terug en het spaart energie. 'We verkopen dit systeem aan gangbare en biologische telers in binnen- en buitenland.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer