Nieuwe+ronde+voor+zonnepanelen+op+boerendaken+in+Noord%2DDrenthe
Nieuws
© provincie Fryslân

Nieuwe ronde voor zonnepanelen op boerendaken in Noord-Drenthe

LTO Noord gaat boeren in de gemeenten Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze ondersteunen bij het realiseren van zonnepanelen op de daken van hun bedrijfsgebouwen. Provincie Drenthe en de drie Noord-Drentse gemeenten stellen voor deze 'gebiedsaanpak zon op dak' gezamenlijk een subsidie beschikbaar van bijna 72.000 euro.

In het gebiedsproject wordt eerst met een quickscan en een adviesrapport plus een bedrijfsplan in beeld gebracht wat er mogelijk is. Wanneer meerdere ondernemers in de omgeving zonnepanelen op hun daken willen plaatsen, kijkt LTO Noord of het traject collectief kan worden opgepakt om kosten te delen. In samenwerking met stroomnetbeheerder Enexis wordt gebiedsgericht bepaald wat nodig is aan gevraagde netverzwaring en aansluiting op het net.

De gebiedsaanpak start Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze, omdat in deze gemeenten op het Drentse elektriciteitsnetwerk nog mogelijkheden zijn voor realisatie van grootschalige zonnepanelen op daken. Dit betekent dat ook op grote daken zonnepanelen nog kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Bovendien kunnen agrarisch ondernemers met grote daken die zonnepanelen willen plaatsen, subsidie aanvragen in het kader van de regeling SDE++ van het ministerie van Economische Zaken. Dat maakt het makkelijker om een sluitende businesscase op te zetten.

Salderen

De agrarisch ondernemers van wie het dak niet groot genoeg is om in aanmerking te komen voor deze subsidie, worden ook benaderd. Voor hen kunnen zonnepanelen op daken interessant zijn door gebruik te maken van de salderingsregeling die ook geldt voor huiseigenaren. Zonne-energie die de boer zelf niet gebruikt, kan dan tegen een vergoeding worden teruggeleverd aan het net. Op basis van de ervaringen in dit project wordt bepaald of de aanpak een vervolg krijgt op andere plekken in Drenthe.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer