ZLTO en BMF: zon op boerendak ondergeschoven kindje

Regionale Energiestrategieën (RES) en gemeenten moeten meer aandacht hebben voor zonnepanelen op daken van boerderijen. Dat stellen ZLTO en de Brabantse Milieufederatie (BMF) naar aanleiding van een onderzoek in opdracht van het project 'Brabants Bodem'.

ZLTO+en+BMF%3A+zon+op+boerendak+ondergeschoven+kindje
© Pieter Stokkermans

Om de energietransitie in Van Gogh Nationaal Park vorm te geven, bieden daken van middelgrote agrarische bedrijven nog veel potentie, blijkt uit het onderzoek 'Zon op agrarische daken'.

Aanleiding voor het onderzoek van 'Brabants Bodem', een project in Van Gogh Nationaal Park om nieuw perspectief voor agararisch ondernemers te ontwikkelen die bijdragen aan de kwaliteit van het park, is de toename van zonneparken in Noord-Brabant op landbouwgrond. Daarom is onderzocht wat knelpunten en kansen zijn voor het extra benutten van agrarische daken voor de opwekking van zonne-energie.


Advies

Om de nog beschikbare potentie optimaal te benutten, is het advies om zonnepanelen op daken actief te stimuleren boven zonnepanelen op land. Een gebiedsgerichte aanpak is nodig om hierin stappen te kunnen maken. 'Uit het onderzoek naar zonnepanelen op agrarische daken blijkt dat bij middelgrote agrarische bedrijven potentieel zonnedak onbenut blijft', aldus Sandor Löwik, onderzoeker bij BMF.

'Deze groep bedrijven blijft vooralsnog onderbelicht, doordat marktpartijen en de Regionale Energiestrategieën vooral aandacht hebben voor grote zonprojecten met een SDE-subsidie. Ons onderzoek geeft oplossingen om juist middelgrote agrarische bedrijven beter te bedienen.'


Gemeenschappelijke netaansluiting

Volgens de onderzoekers moeten RES en gemeenten actief zonnepanelen op daken promoten en stimuleren boven zonnepanelen op land. Daarvoor is een gebiedsgerichte aanpak nodig waarbij meerdere agrariërs en bedrijven samen kosten kunnen delen, bijvoorbeeld voor een gemeenschappelijke netaansluiting.

'Dit wordt nu niet automatisch door de markt opgepakt. Een coördinerende en faciliterende rol van de overheid is nodig om het verschil te maken', zegt Ton van Korven, specialist Klimaat en Energie bij ZLTO en een van de onderzoekers. 'Zo kunnen barrières voor zonnepanelen op daken concreet door overheden worden aangepakt.'

Een zwakke dakconstructie is volgens Van Korven vrijwel nooit een onneembare barrière voor een zonnedak. 'Wel kunnen de hoge kosten van de netaansluiting een grotere belemmering zijn voor een sluitende businesscase.'


Brabants Bodem

Het onderzoek 'Zon op agrarische daken'is uitgevoerd in opdracht van 'Brabants Bodem', waarin onder meer ZLTO, BMF, provincie Noord-Brabant, waterschap De Dommel en Brabants Landschap samenwerken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer