Brabantse primeur met zonnepark op waterbassin

Een primeur in Brabant. Bij plantenkwekerij Joost Sterke in Haaren ligt het eerste zonnepark op een waterbassin. 330 panelen wekken al drijvende jaarlijks zo'n 140.000 kilowatt op.

Brabantse+primeur+met+zonnepark+op+waterbassin
© Joost Sterke

Geen persbericht, ludieke opening of burgemeester, maar een bijna alledaags Facebookbericht van Joost Sterke zelf maakte de Brabantse primeur openbaar. In het bericht staat een foto van twee technici in duikerspak die de stellage van de drijvende panelen bevestigen.Natuurlijk, het plaatsen van zonnepanelen heeft allang geen nieuwswaarde meer, tenzij het gaat om grote zonneparken en er veel weerstand is van omwonenden of de politiek. En veel daken van boerenbedrijven zijn al voorzien van de energieopwekkers. Maar panelen op water zijn in Nederland nog op één hand te tellen.

Sterke was al een paar jaar aan het dubben over of hij wel of niet panelen wilde. 'Het kon niet op het dak, want dat is een kasconstructie', zet hij zijn overwegingen op een rijtje. 'In combinatie met sneeuwval zouden we dan niet verzekerd zijn tegen schade.'


Druppelslangen

Toen Sterke op internet een zonnepark op water zag, dacht hij direct dat dit ook bij zijn bedrijf wel zou kunnen werken. 'We werken veel met druppelslangen en die gebruik je vooral als het warm is. Zo kan ik de opgewekte energie direct gebruiken voor de pomp van het druppelirrigatiesysteem.'

Sterke ging kijken bij een kwekerij in Pijnacker. 'Voor zover bij mij bekend, was dit de enige kweker die zonnepanelen op een bassin had liggen. Het beviel die ondernemer goed en toen was ik eigenlijk wel overtuigd.'


Elektrische loader

De kweker liet het hele bassin van 40 bij 40 meter volleggen met 330 panelen, goed voor 140.000 kilowatt. 'Dat is meer dan ik voor het bedrijf nodig heb. We kopen binnenkort een elektrische loader en zullen in de toekomst wellicht meer elektriciteit verbruiken. Maar dan nog houd ik waarschijnlijk 20.000 kilowatt over. Terugleveren aan het net is niet interessant. Maar dat zien we dan wel weer.'

Omdat de panelen door het water worden gekoeld, levert dit volgens de leverancier gemiddeld 15 procent meer rendement op. En algen krijgen minder kans om te groeien. Daarentegen is de aanleg op water ook een stuk duurder. Sterke: 'Ik doe het ook niet als investering, want met de terugverdientijd is dit niet zo interessant. Het gaat mij om het duurzaam ondernemen. Daarnaast vind ik het jammer als goede landbouwgrond wordt volgelegd met panelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer