Consortium+test+zonne%2Denergieprojecten+boven+gewasteelten
Nieuws
© Berrie Klein Swormink

Consortium test zonne-energieprojecten boven gewasteelten

Een groep van wetenschappers, ingenieurs, projectontwikkelaars en tuinders gaat alternatieve zonne-energieprojecten boven groente- en fruitteelt ontwikkelen en testen.

De samenwerking krijgt gestalte onder de naam Sunbiose, waarin zogeheten transparante zon-PV-systemen boven peer, aardbeien, frambozen en bessen komen te staan. De groep beproeft daarnaast een verschuifbare zon-PV-boogtunnelsysteem voor gewasrotatie en een transparant overkappingssysteem boven asperges.

Verschillende technologie- en marktpartijen ontwerpen samen met tuinders de proefopstellingen, waarbij ook wordt gewerkt met automatische detectie van gewasziektes. Een speciaal ontwikkeld meetapparaat moet de impact van deze Agri-PV-systemen zichtbaar maken. Onderzoekers van Wageningen University & Research (UR) en TNO monitoren de landbouwkundige en zonne-energieopbrengst en de ecologische impact ervan.


Kosten 5 miljoen euro

Het doel is om de proefopstellingen door te ontwikkelen tot praktijk- en marktrijpe systemen die tuinders na afloop van het project kunnen gebruiken. De kosten van Sunbiose zijn 5 miljoen euro, waarvan 3,2 miljoen wordt opgehoest door het Rijk. De partners in het project zijn Brite Solar, GroenLeven, Solarvation, Praxiz, Renergize Consultancy, The Service Concept, TNO, Wageningen UR, LTO Noord en ZLTO.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer