Minder+Duitse+boeren+stemden+op+CDU
Nieuws
© Dirk Hol

Minder Duitse boeren stemden op CDU

Bij de verkiezingen in twee deelstaten hebben minder Duitse boeren dan vier jaar geleden op de CDU gestemd. Boeren in het zuidwesten van Duitsland stemmen weliswaar nog tweemaal zoveel dan de gemiddelde bevolking op de CDU, maar wijken steeds meer uit naar partijen op de flanken.

In Baden-Württemberg en Rijnland-Palts stemden respectievelijk 55 en 56 procent van de boeren op de CDU, tegen een gemiddelde van de bevolking van 24,1 en 27,7 procent, meldt Agrarheute. In Baden-Württemberg valt op dat een op de tien boeren stemt op de extreemrechtse AfD, een op de tien op de linkse SPD en twee op tien voor de Groenen kiest.

Na de twee verkiezingen duidelijk dat de CDU het, zoals verwacht, slechter doet dan vier jaar geleden. Het slechte stembusresultaat doet bij de CDU opnieuw de discussie oplaaien over de koers en de opvolging van bondskanselier Angela Merkel. Moet de CDU kiezen voor de middenkoers of voor centrumrechts? De 'grote coalitie' met de linkse SPD ligt niet bij alle CDU-stemmers goed.


Onzekerheid voor CDU

Vorig jaar werd Armin Laschet (59) CDU-partijvoorzitter. Hij is minister-president van Noordrijn-Westfalen en behoort tot de liberale CDU-vleugel. Door de uitslagen in de deelstaten wordt het steeds onzekerder of de CDU hem later dit jaar, na de landelijke verkiezingen, als nieuwe kanselier naar voren kan schuiven of dat er een SPD-FDP-Groenencoalitie komt.


De stembusuitslag komt ongetwijfeld ook woensdag ter sprake op de conferentie van LNV-minister Julia Klöckner (CDU) met de regionale landbouwministers van de zestien Duitse deelstaten. In Duitsland is een groot deel van het landelijke landbouwbeleid overgedragen aan de deelstaten. In de helft van de deelstaten zit er geen CDU'er op landbouw. Daardoor is hoogst onzeker of Klöckner voor de landelijke verkiezingen de Duitse landbouwwet zal kunnen moderniseren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer