Volt+op+%C3%A9%C3%A9n+zetel%2E+Wat+bieden+zij+de+landbouw%3F
Nieuws
© Volt

Volt op één zetel. Wat bieden zij de landbouw?

De politieke partij Volt staat in de meeste peilingen op minimaal één zetel. Maar hoe kijkt de partij van lijsttrekker Laurens Dassen en Nilüfer Gündogan (tweede op de lijst) aan tegen de land- en tuinbouw?

Volt is kritisch op de intensieve landbouw en noemt dit schadelijk voor de natuur en de biodiversiteit. De partij vindt intensieve landbouw – zonder specifieke sectoren te benoemen – slecht voor de bodem, de natuur en de gezondheid in verband met de uitstoot van stikstof en fijnstof.

Over krimp van de veestapel schrijft de partij geen letter, maar uit de houding ten aanzien van de intensieve veehouderij blijkt dat Volt vindt dat de huidige situatie niet kan worden voortgezet.


Hoe moet het dan wel volgens Volt? De partij wil toe naar natuurinclusieve landbouw en kringlooplandbouw. 'Pesticiden en kunstmest moeten worden vervangen door natuurlijke planten, dieren en mest die planten beschermen en de bodem de kans geven te herstellen', staat in het partijprogramma. De partij wil de natuur en de landbouw meer in balans brengen.


Ruwvoer van eigen land

Volt wil kringlooplandbouw stimuleren door de subsidies af te laten hangen van het landgebruik van boeren en tuinders en niet van de omvang van hun bedrijf. Op die manier moet een gesloten kringloop voor akkerbouw- en veehouderijbedrijven worden gestimuleerd. De veehouderij zal voornamelijk ruwvoer van eigen land moeten halen. Krachtvoer kan komen uit restproducten van de akkerbouw, tuinbouw en industrie.

Technologie brengt wetenschap en natuur samen en dat kan in belangrijke mate bijdragen aan de verduurzaming van de land- en tuinbouw, vindt Volt. Ook op het internationale podium kan de land- en tuinbouwtechnologie beter in de markt worden gezet om inkomsten te generen. De partij is groot voorstander van investeringen in kennisontwikkeling en denkt dat kennis kan bijdragen aan het verdienvermogen van boeren en tuinders.

Volt steunt de Green Deal, op één punt na. De partij is voorstander van kernenergie en een tegenstander van biomassa-installaties. De partij hecht grote waarde aan Europese samenwerking en de Navo.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer