Nederlands+bedrijf+zet+groenteteelt+op+in+Chinees+kassencomplex
Nieuws
© Foodventures

Nederlands bedrijf zet groenteteelt op in Chinees kassencomplex

Het Nederlandse bedrijf FoodVentures gaat met ingang van deze maand groenten telen in de grootste groentekas van het Chinese Shanghai. Op 15 maart gaan de eerste planten de kas in.

FoodVentures investeert miljoenen euro's in het project. Het bedrijf in het Utrechtse Everdingen exploiteert al kassen in Georgië, Oekraïne en Kazachstan. De kas in China is 15 hectare groot en bestaat uit vijf verschillende afdelingen. Op vrijdag 21 mei, tijdens de opening van de Flower Expo in Chongming, worden in deze kassen ceremonieel de eerste tomaten en komkommers geoogst.

Eigenaar van de kassen is een Chinees vastgoedbedrijf. FoodVentures heeft een huurcontract van 25 jaar afgesloten met de Chinese investeerder en is verantwoordelijk voor de teelt, de marketing en de verkoop van de groenten. 'Wij hebben als Nederlanders de volledige zeggenschap over de manier waarop deze kas wordt gerund. Waar we inkopen, wat we telen, welke mensen we daarvoor aannemen en hoe we de afzet verzorgen', zegt Dirk Aleven, oprichter en algemeen directeur van FoodVentures.


In China neemt de vraag naar lokaal, vers en vooral ook veilig geteeld voedsel al jaren toe, stelt de directeur. 'De coronacrisis doet daar nog een schepje bovenop. Wij telen in Shanghai volgens de Hollandse standaarden. Zo gebruiken we bijvoorbeeld substraat in plaats van grond en beschermen we de teelt met biologische bestrijding in plaats van onveilige chemicaliën', aldus Aleven.

Voor FoodVentures in China gaan ongeveer 250 mensen aan de slag in de eerste kas. Het management van de groentekas bestaat uit Nederlanders. Wel is het de bedoeling om lokaal mensen op te leiden tot teler, zodat zij op den duur de leiding overnemen. 'Wij hebben de mogelijkheid om op afstand mee te kijken. Dat doen we bijvoorbeeld al deels in onze kas in Kazachstan.'


In park

De groentekassen in Shanghai staan in een groot park. Het is een plek waar inwoners van de stad regelmatig naartoe gaan ter vertier. De kassen staan als een bloemenwaaier rondom het bezoekerscentrum opgesteld. FoodVentures gaat er ook toeristen verwelkomen, vooral uit China zelf. Vanaf deze maand worden de eerste bussen verwacht.

FoodVentures heeft de ambitie om bij meer Chinese steden groentekassen te gaan exploiteren. Binnen vijf jaar wil het bedrijf doorgroeien naar een gebied van 100 hectare. Daarnaast lonkt ook een opdracht in het Midden-Oosten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer