Zuivelnoteringen knallen omhoog

Alle zuivelnoteringen van ZuivelNL gaan deze week een flinke stap omhoog. De vette plus voor de boternotering vorige week was een goede voorbode.

Zuivelnoteringen+knallen+omhoog
© Twan Wiermans

Boter is ook deze week weer de grootste stijger met 30 euro naar 407 euro. Vorige week was er al een stijging van 12 euro. Volgens Martin Valstar van ZuivelNL komt de snelle stijging doordat het aanbod van bulkboter beperkt is en de detailhandelverkopen goed zijn. Daarbij is het aanbod van boter vanuit Oceanië beperkt en de leveranciers willen hun contracten nakomen. Wereldwijd is er een stijging in de prijzen en Europa is een grote speler op de markt.

Daarbij is de melkaanvoer dusdanig dat er geen grote groei van het aanbod is te verwachten. De grote verwerkers van boter hebben zich dan wel ingedekt, maar de kleinere hebben boter nodig en kunnen niet langer wachten met inkopen.De boterprijs op de spotmarkt ligt nog wat hoger, maar voorlopig zullen de verwerkers wat terughoudend zijn, zegt Valstar. 'Ze kijken eerst of het hoge niveau reëel is voor ze weer gaan inkopen. Dat is overigens wel te verwachten.'

Ook de prijs van vollemelkpoeder maakt deze week een forse sprong met 20 euro. Dat komt bovenop de plus van 4 euro van vorige week. Deze grote prijsstijging heeft met name te maken met de vetcomponent in de vollemelkpoeder en de stijgende boter- en vetprijs.


Leveringsproblemen

Bij mageremelkpoeder zijn de stijgingen, van 4 euro voor voeding en 5 euro voor voer, dan ook beduidend minder. Dat er toch een stijging is, heeft met name te maken met leveringsproblemen van mageremelkpoeder vanuit de Verenigde Staten. Valstar: 'Er zijn onvoldoende containers beschikbaar. Daarnaast is de kwaliteit van mageremelkpoeder vanuit Europa gemiddeld hoger. De Verenigde Staten leveren doorgaans 'low heat'-poeder en Europa 'medium heat'.'


Weipoeder stijgt met 5 euro naar 97 euro. Van weipoeder is het aanbod beperkt, terwijl er wel vraag is vanuit Azië en het Midden-Oosten. Het beperkte aanbod komt doordat veel weiconcentraat wordt gebruikt voor derivaten en humane producten.


Dollarkoers gestegen

Bij de positieve prijsontwikkeling van zuivel speelt de gunstige ontwikkeling van de dollarkoers mee. Die is 0,03 euro gestegen ten opzichte van vorige week. En alle grondstoffen stijgen momenteel in prijs. Dat geldt zowel voor olie als bijvoorbeeld granen. Zuivel lift daarop mee.

'Het zal nog even duren voor de positieve prijzen van de zuivelgrondstoffen doorwerken in de melkprijzen voor de melkveehouders', zegt Valstar. 'Die prijsstijging zal zeer welkom zijn, gezien de hogere kosten op het boerenbedrijf.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  10 %
 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  20° / 12°
  70 %
Meer weer