WER%3A+vleesverkoop+retail+en+slager+compenseren+horeca+niet
Nieuws
© Twan Wiermans

WER: vleesverkoop retail en slager compenseren horeca niet

De impact van coronabeleid op de verkochte hoeveelheid vers vlees bij supermarkten en slagers is duidelijk waarneembaar. Ten opzichte van 2019 is er in 2020 sprake van een stijging van 6 procent. Wageningen Economic Research (WER) verwacht dat dat niet genoeg is om de daling door het wegvallen van de horeca te compenseren.

Vleeswaren dempen die stijging. Worden die ook meegenomen in de beoordeling, dan is er sprake van een stijging van 4,6 procent. Dat blijkt uit onderzoek van WER. Het onderzoeksinstituut maakt hieruit op dat er wat betreft ontbijt en lunch niet zoveel is veranderd, maar dat de verandering vooral in de avondmaaltijd thuis zit.

'Niet de anders buitenshuis bestelde belegde broodjes met vlees en dergelijke lijken het verschil te maken, maar het vlees dat tijdens de hoofdmaaltijd op het bord komt, heeft de vraag bij supermarkt en slager aangewakkerd', concluderen Hans Dagevos en zijn team. Grootste stijger is met 8 procent kip. De stijging van varkensvlees is met bijna 3 procent het kleinst.


Onder de streep

In 2020 ging 24,6 miljoen kilo meer vers vlees langs de supermarktkassa en over de toonbank bij de slager, maar dat zal volgens WER de hoeveelheid die werd geconsumeerd via de horeca niet volledig compenseren.

Het onderzoeksinstituut noemt de beperkte mate waarin de horeca in 2020 open was en het feit dat de thuisbezorging (food delivery) niet opweegt tegen de hoeveelheid vlees die normaliter zou zijn omgegaan in de horeca. 'We blijven vermoeden dat het coronajaar 2020 uiteindelijk een terugloop laat zien in de totale hoeveelheid vlees die we consumeren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer