Steunregeling en adequaat reageren?

Deze dagen houd ik mijn mailbox nauwlettend in de gaten. We verwachten de langverwachte details van de steunmaatregel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voor de sierteelt en een deel van de voedingstuinbouw, de bedrijven die zich primair richten op belevering van horeca en foodservice.

Steunregeling+en+adequaat+reageren%3F
© Thierry Schut Fotografie

Nee, een gouden regeling zal het niet worden. Dat is niet reëel en ook niet onze verwachting. Een regeling met een zilveren randje, dat is waar we in de kern voor gaan.

In combinatie met de eerdere tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en en de aantrekkende Europese afzetmarkt voor met name bloemen en planten, zou de steunmaatregel een groot aantal glastuinbouwbedrijven afdoende tegemoet kunnen komen. Groen licht om door te kunnen gaan, dat doet ertoe.

Afgelopen week is het voorstel van LNV getoetst in Brussel. De Europese Commissie heeft tot nu toe nog geen negatieve signalen afgegeven. De vraag die veel ondernemers nu vooral bezighoudt, is hoe hoog het plafond wordt dat de minister heeft vastgesteld. De hoogte van dit plafond is essentieel, want de bedrijven die afgelopen jaren fors zijn gegroeid, die hebben geïnvesteerd in efficiëntie en productietoename, de pioniers op gebied van duurzaamheid, deze bedrijven willen door.

Groen licht om door te kunnen gaan, dat doet ertoe

Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Bepalend voor onze opvatting is dat zij kleur aan de sector blijven geven en de positie van de glastuinbouw als internationaal toonaangevende bedrijfstak blijven benadrukken.

Deze bedrijven zijn het ook die invulling geven aan de circulaire glastuinbouw; de vertaling van onze sector van de ambities van minister Carola Schouten van LNV om te komen tot kringlooplandbouw. Dus daar moet wel nadrukkelijk aandacht voor zijn.

Signalen die we krijgen van leden van Glastuinbouw Nederland wijzen op grote verschillen in geleden schade. Zelfs binnen productgroepen kunnen de verschillen groot zijn, afhankelijk van afzetsegment. Ook dat verdient aandacht de komende dagen.

We wachten nu eerst de concrete steunmaatregel af, om vervolgens de impact voor de glastuinbouw in al zijn facetten te analyseren. Dat vraagt wellicht om een vervolgactie voor diverse bedrijven; we zijn nog niet klaar met deze ingrijpende crisis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer