'Hoe wordt de koek verdeeld?' nieuw in Agro-Nutri Monitor

De prijsvorming in de keten inzichtelijker maken en eventuele problemen bij de prijsvorming aan het licht brengen. Deze 'verdeling van de koek' is nieuw in de tweede editie van de Agro-Nutri Monitor. Dat gebeurde op verzoek van demissionair landbouwminister Carola Schouten.

%27Hoe+wordt+de+koek+verdeeld%3F%27+nieuw+in+Agro%2DNutri+Monitor
© Nieuwe Oogst

Op dit moment voeren Geelen Consultancy en Wageningen Economic Research een groot online onderzoek uit onder boeren en tuinders over prijsvorming en duurzaamheid. Dit onderzoek maakt deel uit van de tweede Agro-Nutri Monitor van de Autoriteit Consument & Markt. Daarin staat de prijsvorming in een aantal voedingsmiddelenketens centraal. In de monitor komen de agrarische sectoren melk, varkensvlees, uien, peren en tomaten weer aan bod. Nieuw in de tweede monitor zijn: consumptieaardappelen en spruitkool.

De Agro-Nutri Monitor is een belangrijk instrument voor de overheid om inzicht te krijgen in de stand van zaken in de voedingsmiddelenketens en de positie van boeren en tuinders en andere ketenpartijen. Daarbij komt dat ketens in rap tempo verduurzamen. Duurzaamheidseisen van afnemers in binnen- en buitenland worden aangescherpt, waardoor agrarische ondernemers steeds scherpere keuzes moeten maken over de afzetkanalen die ze willen beleveren.


Belemmering voor verduurzaming

Specifiek is de vraag welke problemen in de prijsvorming spelen en welke belemmeringen er zijn voor verdere verduurzaming. Na de start op 26 februari hebben tot nu toe ruim zeshonderd boeren en tuinders het online onderzoek ingevuld, deelnemen kan nog steeds.

De onderzoekers roepen zoveel mogelijk vleesvarkenshouders en tuinders van vooral spruiten, tomaten en peren op om deel te nemen aan het online onderzoek. Daaraan kan iedere ondernemer in bovenstaande sectoren meedoen. Alleen zo kan een duidelijk beeld ontstaan van de prijsvorming rond deze producten. Ook zoeken de onderzoekers naar biologische boeren en tuinders om zo voldoende respons in die groep te realiseren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer