Groei zeewierteelt Noordzee kansrijk

Lokaal geteelde zeewier kan in 2030 ongeveer een kwart van de Europese markt vullen. De groei van deze teelt in de Noordzee is kansrijk, blijkt uit onderzoek dat de sectororganisatie North Sea Farmers heeft laten uitvoeren.

Groei+zeewierteelt+Noordzee+kansrijk
© Henk Riswick

Europeanen eten steeds meer zeewier, wat leidt tot een sterke groei van de Europese zeewiermarkt. Op dit moment is die goed voor 840 miljoen euro, ten opzichte van een wereldmarkt van 8,4 miljard euro. In 2030 neemt de omzet van de Europese zeewiermarkt voor voedsel toe tot 2 miljard à 2,8 miljard euro.

Europa importeert nog vrijwel de gehele vraag naar zeewier uit Azië. De eigen kweek is nagenoeg nihil. Als het aan North Sea Farmers ligt, komt daar verandering in. Met name de offshore-windparken op de Noordzee zijn geschikt als locatie voor duurzame zeewierboerderijen.


Marlies Draisma, manager markets and applications van North Sea Farmers: 'Vanaf 2030 is het alleen al de Nederlandse ambitie om 400 vierkante kilometer aan zeewierboerderijen tussen offshore windparken te realiseren. Zo kunnen we een uitstoot tot 1,6 miljoen ton CO2 besparen', geeft zij als belangrijk milieuvoordeel op.

8 miljoen ton

Uit het onderzoek, bestaande uit expertinterviews, consumentenonderzoek en bureauresearch, blijkt dat de Europese zeewierproductie over tien jaar een volume kan hebben van 8 miljoen ton. 'Een groeiend bewustzijn onder Europese consumenten rond de impact van voedsel op hun eigen gezondheid en op het klimaat is hier een belangrijke drijfveer voor', stelt Draisma.

De populariteit van plantaardig voedsel neemt daardoor al jaren toe en zeewier is hierin een waardevolle toepassing, aldus de manager. 'Niet alleen in gerechten als sushi, burgers en spaghetti, maar ook als zoutvervanger, smaakversterker, verdikkingsmiddel en als alternatief voor dierlijke proteïnen.'

Kennisdeling

Voor de ontwikkeling van een duurzame en betrouwbare bevoorradingsketen zijn kennisdeling over de toepasbaarheid van Europese zeewiersoorten en samenwerking binnen de sector van essentieel belang, meent Draisma. 'Ook is het voor een florerende branche noodzakelijk om consistent te zijn in het aanbod en de kwaliteit van het zeewier. Daarnaast moeten potentiële producenten en verwerkers met elkaar in contact worden gebracht om vraag en aanbod goed op elkaar af te kunnen stemmen.'

North Sea Farmers is een non-profitbeweging van meer dan honderd bedrijven die zich bezighouden met de productie en afzet van zeewier.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer