Vrijwel geen kampeerplek meer bij de boerderij

De belangstelling voor kamperen bij de boer is zo groot dat sommige kampeerboeren het hele seizoen al vol zitten. Stichting Vrije Recreatie (SVR) zag in het afgelopen jaar het aantal donateurs en kampeerders enorm groeien. Ook meldden zich bij de Svr veel boeren die nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden van een camping als neventak.

Toen mensen in 2020 weer mochten kamperen, kreeg de SVR te maken met een enorme groei aan donateurs en aanvragen voor een kampeerplek bij de boer. Woordvoerder Bas van Mill van de SVR zag dan ook dat het jaar duidelijk twee kanten had. 'Het was natuurlijk een slechte start dat met Pasen en Hemelvaart veel mensen thuisbleven, omdat bij de campings het sanitair veelal op slot moest. Maar gelukkig trok het vanaf juni enorm aan, met de prachtige septembermaand als hoogtepunt. Mensen hebben het kamperen weer ontdekt en het mooie Nederland herontdekt.'

Albert Ettekoven runt samen met zijn zoon Floris de melkveehouderij en boerderijcamping Hofstede de Twaalfgaarden in het Utrechtse Maartensdijk. Hij ziet nu al dat de agenda voor 2021 vrijwel geen open plek meer heeft. 'Ik heb afgelopen jaar soms wel twintig keer mensen moeten teleurstellen omdat we gewoonweg vol zaten. Dus ik denk dat mensen bang zijn dat ze dit jaar weer te laat boeken. Vandaar al die vroege aanmeldingen.'

Ettekoven is blij dat hij jaren geleden de camping is begonnen. 'Boeren uit de omgeving zagen niets in mijn idee. Ze dachten dat er toch niemand hier in de polder wilde kamperen. Maar ik heb altijd veel gasten gehad en de laatste jaren draait de camping maximaal. Voor mijzelf vind ik de gezelligheid belangrijk, het contact met de mensen. En als ik dan al die positieve reviews lees van dankbare gasten, zullen we toch wel iets goed doen hier.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer