Campinghouder: 'In plaats van wintersport naar Zoutelande'

Minicampings in de gemeente Veere mogen voor het eerst komende winter open zijn. De gemeenteraad ging akkoord met een pilot na aandringen van brancheorganisaties, VVD en campingondernemers. Boerencampingeigenaar Adrie Boogaard uit Zoutelande is een van de initiatiefnemers.

Campinghouder%3A+%27In+plaats+van+wintersport+naar+Zoutelande%27
© Pixaby

Waarom gaat u de camping in de winter openhouden?

'Toen we veel boekingen moesten annuleren vanwege de coronacrisis, vroegen mensen ons of ze ook met Kerst konden komen. Wij wilden graag aan dit verzoek voldoen. Winterkamperen zal met name senioren uit Duitsland trekken. Zij gaan naar de Zeeuwse kust voor de rust, voor de zee, voor de ontspanning. Maar ze zijn geen zonaanbidders die met een badlaken op het strand liggen. In plaats van de wintersport gaan zij aan het einde van dit jaar naar de camping in Zoutelande.'

Winterkamperen zal met name senioren uit Duitsland trekken die graag met kerst aan de Zeeuwse kust vertoeven

Adrie Boogaard, eigenaar minicamping

Kunt u met winterkamperen uw omzetverlies inhalen?

'Nee. We hebben enkele tienduizenden euro's schade geleden. Dat halen we niet meer in, ook al draaien we de rest van het jaar goed. De camping is onze grootste inkomstenbron. We hadden de eerste twee weken van maart een hartstikke leuke bezetting totdat de Veiligheidsregio Zeeland het kamperen verbood. We hebben daarom half maart tien gezinnen moeten wegsturen. Daar had ik pijn in de buik van. We moeten het met de camping verdienen. Het agrarisch bedrijf is sinds enkele jaren met een kwart van de omzet ondergeschikt aan de camping.'Hoeveel campings gaan van de winteropenstelling gebruikmaken?

'Ik verwacht dat een derde van de ruim honderd minicampings in Veere hun camping van 15 november tot 1 maart openhoudt. De winteropenstelling is lang niet voor iedere camping weggelegd, niet iedereen heeft chalets, camperplaatsen of vloerverwarming.'


Welke aanpassingen treft u voor de winteropenstelling?

'We gaan de aan- en afvoer van water pleksgewijs regelen, zodat we het water kunnen afsluiten wanneer het vriest. Ook verharden we een deel van de camping. Campers wegen algauw zo'n vier ton. Die kunnen niet op een nat terrein staan.'m


Heeft winterkamperen toekomst?

'Dat is afwachten. Als winterkamperen structureel wordt, moeten we heel goed nadenken over verdere aanpassingen. Dan gaan we bijvoorbeeld naar doorgroeiblokken kijken. Daarin investeren we nu nog niet; volgend jaar kan het weer helemaal anders zijn. De proef is een begin, maar ik blijf realistisch. Dat we 29 november volstaan, is een utopie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer