Orchideeënkweker: 'Hoe mooi is het mensen bij je visie te betrekken?'

Medewerkers van orchideeënkwekerij Artisan Orchids in het Gelderse Nieuwaal zijn de afgelopen maanden actief betrokken bij het verbeteren en veranderen van processen in het bedrijf. 'Aandacht voor mensen is belangrijk. Dat klinkt logisch, maar hoe makkelijk loop je daar niet aan voorbij?', aldus eigenaar Wilco Verhoeven.

Orchidee%C3%ABnkweker%3A+%27Hoe+mooi+is+het+mensen+bij+je+visie+te+betrekken%3F%27
© Artisan Orchids

Waarom was het nodig om medewerkers er meer bij te betrekken?

'Als ondernemer heb je een sterke ambitie om je bedrijf te ontwikkelen. Maar je bent maar in je eentje. Hoe mooi is het dan om mensen bij je visie te betrekken, zodat ze met hetzelfde enthousiasme aan de slag gaan?

We hielden de buitenlandse en Nederlandse medewerkers vaak uit elkaar. Nu zijn we ze veel meer gaan mengen.

Wilco Verhoeven, eigenaar van Artisan Orchids

'Dat kun je alleen realiseren door een stuk eigenaarschap te creëren, verantwoordelijkheid te geven. Ik wil het bedrijf niet in m'n eentje voeren, al is dat wel hoe het altijd ging. Terwijl het helemaal niet logisch is om alles van bovenaf op te leggen.'


Hoe bent u te werk gegaan?

'Ik ben gaan kijken welke uitdagingen er op de werkvloer liggen. Die waren er met name op het gebied van de communicatie tussen verschillende afdelingen. Vervolgens is er een oproep geweest om deel te nemen aan een projectgroep. Het enthousiasme was groot, veel mensen hadden er oren naar om mee te denken. Dan heb je wel het gevoel dat je op de goede weg bent.'


Hoe verliep dat traject, ook gezien de verschillende nationaliteiten?

'Er werken hier 35 mensen. Nederlanders, Polen en Roemenen. De buitenlandse medewerkers hebben onbewust een gevoel dat ze tweederangs zijn, terwijl ze juist heel belangrijk zijn voor het bedrijf. Ik proefde dat zij zich wat achtergesteld voelden.'Met hen ben ik aan tafel gaan zitten en we hebben gepraat over wat ze beweegt om hier te werken. Dat is natuurlijk geld, maar ik vond het belangrijk om ze ook het gevoel te geven dat ze echt van meerwaarde zijn. Vanuit hun cultuur zijn ze voorzichtig om feedback te geven aan hun baas, dus zij konden dit ook anoniem doen.'


Wat heeft het opgeleverd?

'We hebben het nodige kunnen verbeteren in de communicatie tussen productie en verkoop. Ook hielden we de buitenlandse en Nederlandse medewerkers vaak uit elkaar, terwijl we ze nu veel meer zijn gaan mengen. Op die manier is er veel minder wrijving tussen de groepen.

'Ikzelf ben meer gaan praten met mensen. Die aandacht lijkt zo logisch, maar als drukke ondernemer loop je daar makkelijk aan voorbij. Je moet het kapitaal van je mensen niet onderschatten. Bovendien is het niet logisch om je visie volledig van bovenaf op te leggen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer