Duitse+ministers+bakkeleien+over+vleestaks
Nieuws
© ANP

Duitse ministers bakkeleien over vleestaks

De Duitse milieuminister Svenja Schulze (SPD) heeft haar landbouwcollega Julia Klöckner (CDU) publiekelijk gemaand om 'nu eindelijk eens' de ideeën van de gezaghebbende commissie-Borchert in te voeren met daarin plannen voor een vleestaks.

De groep rond de voormalige minister Jochen Borchert (CDU) presenteerde in februari 2020 aanbevelingen voor meer dierenwelzijn in de veehouderij. De benodigde investeringen in de varkenshouderij schatten de experts aanvankelijk op 1,2 miljard euro per jaar. Het geld zou bijvoorbeeld kunnen komen van een vleestaks van ongeveer 40 cent per kilo. Borchert komt over enkele weken met definitieve voorstellen.

Schulze vindt dat de veeteelt niet snel genoeg aan het omschakelen is. In een interview met het Duitse persbureau DPA vroeg ze Klöckner om voorstellen van haar partijgenoot en voorganger voor een betere veehouderij uit te voeren. De Bondsdag en Bondsraad hadden de landbouwminister al voor de zomervakantie gevraagd actie te ondernemen.


Angela Merkel

De kwestie ligt nu op het bordje van bondskanselier Angela Merkel, die deze midden december heeft doorgeschoven naar het eerstvolgende kabinetsberaad, komende week. Klöckner zei dat ze 'verrast' was door de kritiek van Schulze. CDU en SPD beslisten in de coalitie samen om de haalbaarheidsstudie te starten waarvan de uitkomsten nog niet bekend zijn, zegt ze.


Afgelopen zomer stond Klöckner na enige aarzeling open voor de invoering van een vleesbelasting. Haar ministerie verricht een haalbaarheidsstudie en een effectbeoordeling, die volgens een recent artikel op Top Agrar begin februari beschikbaar zouden moeten zijn. In dat geval zou de modernisering van de Duitse dierenwelzijnswet nog voor de parlementsverkiezingen van het najaar gereed kunnen zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer