Wolven%2C+Schmallenberg+en+aflammeren+punten+op+GD%2Dschapenavond
Nieuws
© Pixabay

Wolven, Schmallenberg en aflammeren punten op GD-schapenavond

Wolven, lammeren en de ziekte van Schmallenberg zijn enkele belangrijke onderwerpen tijdens de online schapenavond van GD Diergezondheid, LTO Nederland, de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk (ULP) en vakblad Het Schaap.

Normaal gesproken worden in het voorjaar kennisavonden in het land gehouden. Vanwege de coronapandemie is dit echter niet mogelijk. Daarom komt nu een online-editie op donderdagavond 28 januari vanaf 19.15 uur. Het begin is voor Mark van der Heijden, dierenarts herkauwer bij ULP. Hij behandelt het onderwerp aflammeren.

In een video zal hij laten zien hoe een verlossing bij een schaap vlot en handig verloopt. René van den Brom, dierenarts en manager van de afdeling kleine herkauwers bij GD, schetst de actuele stand van zaken omtrent het Schmallenbergvirus. Daarnaast geeft hij uitleg over vroeggeboortes en laat zien hoe je eenvoudig kunt laten testen of er sprake is van een besmettelijke abortus.


Zwoegerziekte

Karianne Peterson, dierenarts bij GD, bespreekt de parallellen tussen zwoegerziekte en corona: bij beide is social distancing het toverwoord. Hierdoor kunnen schapenhouders en andere mensen van elkaar leren. Saskia Duives-Cahuzak, lid LTO-vakgroep Schapenhouderij, houdt in samenwerking met Wolvencommissie Gelderland een betoog over de actualiteit rond de wolf.

Piet Vellema, dierenarts bij de GD, gaat deze avond dieper in op leverbot. Eveline Dijkstra, dierenarts bij GD, behandelt tot slot fotosensibiliteit veroorzaakt door het schimmeltoxine sporidesmin. Met foto's en filmpjes toont zij welke gevolgen dit kan hebben en hoe aangetaste schapen kunnen worden behandeld.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer