FEI+cancelt+paardenwedstrijden+na+rhino+in+Valencia
Nieuws
© Pixabay

FEI cancelt paardenwedstrijden na rhino in Valencia

Na een uitbraak van de neurologische vorm van de besmettelijke paardenziekte rhinopneumonie op een wedstrijd in het Spaanse Valencia heeft de internationale paardensportbond FEI alle internationale wedstrijden tot 28 maart in tien landen verboden. Ook Nederland hoort hierbij. Als gevolg hiervan wordt Indoor Brabant, van 12 tot 14 maart in Den Bosch, afgelast.

Volgens de FEI gaat het om een zeer agressieve stam van het rhinopneumonievirus, die ernstige verlammingsverschijnselen veroorzaakt en waaraan paarden zijn overleden. Volgens FEI-secretaris-generaal Sabrina Ibáñez is deze uitbraak waarschijnlijk de ernstigste uitbraak in Europa van de laatste decennia. Het sportevenement in Valencia begon op 28 januari en zou tot 18 maart duren, maar vanwege de uitbraak werd deze op 21 februari afgelast.

Na deze wedstrijd heeft dit virus in zeker drie andere landen ook geleid tot ziekteverschijnselen, doordat paarden het virus uit Valencia meebrachten. Op de wedstrijd in Valencia waren ruim 750 paarden. Zij zijn inmiddels allemaal in het FEI-registratiesysteem geblokkeerd, zodat ze niet aan andere wedstrijden kunnen deelnemen. Deze paarden moeten na testen gegarandeerd vrij zijn van dit virus, voordat ze weer aan de start mogen verschijnen.

Nederlandse paarden
Volgens de Nederlandse hippische sportbond KNHS waren er ook 25 Nederlandse paarden in Valencia. Daarvan zijn er 13 thuis. De overige 12 verblijven nog in Spanje.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer