Rhino treft paarden in omgeving Arnhem

Enkele paarden in de omgeving van Arnhem zijn ernstig verlamd geraakt door de neurologische vorm van rhinopneunomie. Ze moesten worden geëuthanaseerd. De andere paarden op deze stal tonen op dit moment geen problemen.

Rhino+treft+paarden+in+omgeving+Arnhem
© Wikimedia

Op de stal waar de getroffen dieren stonden, mogen de andere de locatie de komende weken niet verlaten. En er worden geen paarden van buiten toegelaten. Contactbedrijven zijn geïnformeerd en de paarden staan onder controle van een dierenarts, zo laat de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) weten.

GD heeft na onderzoek van neusswabs en bloedmonsters bevestigd dat het gaat om rhinopneunomie (EHV-1).

Virusinfectie

Rhinopneumonie, een virusinfectie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen, is een veelvoorkomende ziekte in Europa. Jaarlijks steekt de neurologische vorm wel ergens de kop op.

Het voorkomen van direct contact tussen besmette en niet-besmette paarden is een belangrijke preventieve maatregel. Besmetting van de dieren vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via handen en kleding. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.

Dierenarts raadplegen

Het virus kan zich minder verspreiden als diverse groepen paarden (jonge paarden, drachtige merries, sportpaarden) gescheiden worden gehouden. Bij een verdenking van rhinopneumonie is het raadplegen van een dierenarts noodzakelijk, zeker als er sprake is van abortus of neurologische verschijnselen.

Paardenhouders kunnen hun dieren zelf controleren op een infectie door twee keer per dag de temperatuur op te nemen. Bij koorts is het verstandig om direct de dierenarts te raadplegen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer