Rhino+bij+paarden+in+Ridderkerk
Nieuws
© Jos thelosen

Rhino bij paarden in Ridderkerk

In een stal in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is de neurologische vorm van rhinopneunomie (EHV1) vastgesteld. Alle aanwezige paarden op deze locatie moeten de komende weken op het erf blijven.

Het voorkomen van direct contact tussen besmette en niet-besmette paarden is een belangrijke preventieve maatregel. Daarom worden er ook geen paarden van buiten toegelaten. Contactbedrijven zijn geïnformeerd. De paarden staan onder controle van een dierenarts.

Gezondheidsdienst voor dieren heeft, na onderzoek van neusswabs en bloedmonsters, bevestigd dat het op deze locatie gaat om rhinopneumonie (EHV1).


Verkoudheid

Rhinopneumonie is een virusinfectie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen. De infectie komt veel voor in Europ. Jaarlijks steekt de neurologische vorm ook wel ergens de kop op.

Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen. Ook mensen kunnen het virus via handen en kleding overdragen. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.

Het gescheiden houden van diverse groepen paarden – denk aan jonge paarden, drachtige merries en sportpaarden – geeft het virus minder kans zich te verspreiden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer