EU-triloog over nieuw GLB levert nog niks op

De triloog-onderhandelingen over vernieuwing van het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) vorderen maar weinig. De huidige EU-voorzitter Portugal probeert de landbouwraad (de 27 landbouwministers), het Europees Parlement en de Europese Commissie voor eind juni op één lijn te krijgen.

EU%2Dtriloog+over+nieuw+GLB+levert+nog+niks+op
© European Union 2021

Afgelopen week hebben de drie EU-instellingen geen overeenstemming bereikt over de hoogte van rechtstreekse subsidies. Zo wil het EU-parlement een maximum en minimum aandeel voor financiering voor het platteland. De landbouwcommissie beschuldigde de ministerraad van onwil om compromissen te sluiten. 'De Raad is onbeweeglijk', bekritiseert de Duitse Europarlementariër Peter Jahr (CDU), die het EU-parlement vertegenwoordigt bij de triloog-onderhandelingen.

De Ministerraad en het Europarlement waren het er wel over eens dat niet alleen jonge boeren, maar ook nieuwkomers ouder dan 40 jaar via het GLB moeten worden ondersteund. Ook op dat punt dreigt te worden afgeweken van de eerdere prioriteiten van de Europese Commissie.


Areaalbetalingen

Het Europees Parlement wil ook dat de hoogte van de rechtstreekse betalingen voor boeren niet langer worden gebaseerd op toeslagrechten van de afgelopen twintig jaar. In plaats daarvan moeten de areaalbetalingen binnen een EU-lidstaat worden gestandaardiseerd. De LNV-ministers willen daarentegen instemmen met een 'interne convergentie' van slechts 70 procent.

De Europarlementariërs bekritiseren de aanpak van de Ministerraad omdat hun weigering uiteindelijk zou kunnen neerkomen op een marathon-bijeenkomst en onder grote tijdsdruk over herziening van het GLB moet worden beslist.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer