Bouwbedrijf koopt 10 hectare grond voor lisdoddeteelt

Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft 10 hectare grond aangekocht om lisdodde op te telen. De plant wordt gebruikt als uitgangsmateriaal voor isolatiemateriaal van woningen.

Bouwbedrijf+koopt+10+hectare+grond+voor+lisdoddeteelt
© Maryleen Blaauw

De bouwonderneming heeft enkele maanden proeven gedaan en zet nu de stap om over voldoende basismateriaal te beschikken. Daarvoor is op een paar kilometer van het kantoor in Dokkum 10 hectare grond aangekocht, waarop zij de productie van lisdodde in eigen beheer uitvoeren.


De teelt van lisdodde is in verschillende plannen genoemd als alternatief verdienmodel voor melkveehouders in veenweidegebieden. Door het vernatten van de veenweidegebieden wordt de omgeving geschikt voor dit gewas. Lisdodde zorgt voor minder bodemdaling. Omdat de bodem niet verder inzakt, wordt verdere CO2-uitstoot uit veenweidegebieden voorkomen. Ook hebben veel planten en verschillende vogelsoorten baat bij de lisdodde als leefomgeving.


Isoleren

Dijkstra Draisma kondigde begin dit jaar aan huizen te gaan isoleren met lisdodde. Samen met gemeenten, kennisinstellingen en ondernemers werken zij aan de verwerking van de plant tot isolatiemateriaal, het project 'Better wetter'. Daarbij moet veel worden getest en onderzocht. In Bowinn, het innovatiecentrum voor de bouw in Dokkum, is in de afgelopen maanden veel kennis vergaard.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer